Sultan İkinci Abdülhamid devri, Osmanlı’nın son lahzasında yürütülen ulaşım faaliyetlerinin en yoğun olduğu bir zamandır. Sultanın demiryoluna olan alakasını bilen …
Baharat Tadında Tarih
Gelin, sofralarımızın lezzet kaynağı baharatı mutfaktaki kabından kurtarıp, ismini verdiği yolda tarihî bir yolculuğa çıkalım. Uğruna savaşlar yapılan coğrafî keşiflere …
Şehid Sadrazamlar
Sadrazam demek padişahtan sonra devleti temsil ve idare eden ikinci adam demekti. Sırmalı kaftanlara, murassa silahlara, güzel koşumlu atlara herkesten …
Tarihçiliğin A, B, C’si Nedir?
En hulasa şekliyle tarihçilik nasıl yapılır, ilim ve insanlık adına ortaya bir eser koymak isteyen tarihçi nelere dikkat etmeli, nelerden …
“Emeklilik Eşittir Atalet Değildir, Olamaz”
En büyük tutkusu Türkçe olan Prof. Dr. Recep Toparlı iki dakikası bile eşit olmamak için çalıştığını söylüyor ve bu düşünce …
Anadolu’yu Türk-İslâm Yurdu Yapan 7 Beylik
Büyük Selçuklu sultanı Alp Arslan Malazgirt Savaşı’nın zaferle sonuçlanmasının ardından (26 Ağustos 1071) bazı Türk beylerini ve kumandanlarını Anadolu’ya akınlar yapmasını emretti. Ve bu emir neticesinde üç dört yıl içinde Anadolu’nun büyük bir kısmı fethedildi. Anadolu Selçukluları devrinde ve onların yıkılmasından sonra birçok beylik kurulmuş ve Türk- İslâm medeniyetini Anadolu’da yaymaya hizmet etmişlerdir. Bu beyliklerden 7 tanesi sizlerle…
Osmanlı’dan Tarihe Not Düşen 7 Kare
Tarih ilmini öğrenirken yazılı kaynakların yanında o zamanın şartlarını gözler önüne seren ve bizleri eski zamanlara götüren tarihî fotoğraflar büyük …