Osmanlı Tarihi

Ereğli Maâdin Nâzırı Dilaver Paşa

Osmanlı donanmasında önemli hizmetlerde bulunan Dilaver Paşa, Kaptan-ı Derya tarafından Ereğli Maden Müdürlüğüne atanır. Ardından işçi ve işveren ilişkisini düzenlemek amacıyla Ereğli Maden-i Hümayun Nizamnamesi’ni hazırlar…

Bahriye koramirallerinden İstanbul Limanı Reisi Dilaver Paşa aslen Kafkasya’dan Şaps kabilesinin Kezrak sülalesine mensuptur.Küçük yaşında Tunus Valisi Ahmed Paşa tarafından himaye altına alınmış, terbiye ve tahsil görmüştür. Arapça ve Türkçeyi Tunus’ta öğrenen küçük Dilaver İtalya’ya bahriye tahsili için gönderilmiş, oradaki tahsilini tamamladıktan sonra Tunus’a dönüp denizcilik mesleğine emek vermeye başlamıştır.

1854 Osmanlı-Rus Harbi’nde Tunus donanmasıyla İstanbul’a gelen Dilaver Bey, savaşta büyük yararlıklar gösterdi. Kaptan-ı Derya Damat Mehmed Ali Paşa kendisine Osmanlı donanması emrine girmesi teklifinde bulununca donanmaya katıldı ve mirlivalığa (tuğamiral) yükseltildi.

Karadağ Muharebeleri’ne katılıp fedakârca savaştı. Daha sonraki dönemde Sultan Abdülaziz’in 1863 Mısır seyahati sırasında Sâik-i Şâdi vapuru süvariliğini üstlendi.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Kasım (39. Sayı 2012) sayısından okuyabilirsiniz.

Önceki MakaleSonraki Makale

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir