Kültür Tarihi, Osmanlı Tarihi

Eğri Minare

Eğri Minare, Aksaray’ın orta yerinde 770 yılı aşkın süredir ayakta duruyor. 30,6 metre uzunluğu, 3 dereceye ulaşan eğimiyle görenleri hayrette bırakan bu eser, İtalya’daki Pisa Kulesi gibi sonradan eğilmemiş, temelden eğri olarak inşa edilmiştir. Günümüzde pek de bilinmeyen bu tarihî eserin ilginç bir hikayesi vardır…

Türk-İslam dünyasının dünya kültür tarihine kazandırdığı birçok hazine ve değer vardır. Bunlardan birisi de Selçuklu diyarı olan Aksaray’da bulunan Eğri Minare’dir. Dünyaca ünlü İtalya’daki Pisa Kulesi’ne benzerliği ile dikkat çeken Eğri Minare’nin ilginç hikâyesini biliyor musunuz?

Eğri (diğer adıyla Kızıl) Minare, Orta Anadolu’nun şirin bir şehri olan Aksaray’da bulunmaktadır. Aksaray’ın tarihte kendine has birçok özelliği bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmed Han, 1453 yılında İstanbul’u fethettiği zaman şehri İslamlaştırmak maksadıyla Anadolu’dan Müslüman topluluklar getirterek iskân etmiştir. İşte Aksaray’dan da bir miktar Müslüman, 1470 yılında getirtilerek İstanbul’a yerleştirilmiştir. Aksaray’da, dünyada sadece 3 yerde bulunan Ervah Kabristanı vardır. Burası hakkında Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde şunları söyler: “Bu şehirde yedi binden fazla büyük evliyanın yattığı söylenmektedir. Dâru’l-Ervâh denilen bu yere nice defalar nur inmiştir. Üzüntülü olan bir kimse burayı ziyaret etse üzüntüsü gider.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Eylül 2010  (25. Sayı) sayısından okuyabilirsiniz.

Önceki MakaleSonraki Makale

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir