Dünya Tarihi, Kapak, Osmanlı Tarihi

Cezayir’de Barbaros’un Bilinmeyen Kitabesi

315 yıl Osmanlı hakimiyetinde kalan Cezayir’de şehirler mimari eserlerle süslenmiştir. Cezayir Sultanı Barbaros’un Osmanlı emrine girmesinin ardından bölge ayrı bir önem kazanır. 1546 yılında vefat eden ve Beşiktaş’taki türbesine defnedilen Barbaros’un Cezayir’deki tek eseri olan cami şu an yerinde bulunmamakta, ama caminin pek bilinmeyen kitabesi, Barbaros’la alakalı sırları gün ışığına çıkarmaktadır…

1516 yılında Oruç Reis ve Barbaros Hayreddin kardeşlerin özel teşebbüsleri sonucu Osmanlı topraklarına katılan Cezayir 1830 yılına kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır. Koskoca Cezayir ve Tunus’u fethederek Osmanlı Devleti’ne Kuzey Afrika eyaletlerini kazandıran Oruç ve Barbaros Hayreddin kardeşler Cezayir’de çeşitli hayır eserleri yaptırmışlardır. Bu eserler ülkemizde fazla bilinmemektedir. Toplam 315 yıl süren Türk hakimiyeti bölgede önemli değişiklikler meydana getirmiş, ülkeye yerleşen Türkler sayesinde ülkenin nüfus yapısı değişmiş ve şehirleri bayındır hale gelerek mimari eserlerle süslenmiştir. 1830 yılından sonra Fransa tarafından işgal edilen ve sömürgeleştirilen Cezayir’in Osmanlı devri tarihi maalesef ülkemizde genellikle bilinmediği gibi Kuzey Afrika’daki bu 315 yıllık Türk devri de keşfedilmeyi bekleyen bir hazine olarak durmaktadır.

CEZAYİR’DE BARBAROS’UN TARİHÎ KİTABESİ

Cezayir ve Tunus Fatihi Barbaros Hayreddin Paşa’nın buralardaki hatıralarını bulmak üzere yaptığımız araştırmalar sonucunda onun Cezayir’de bulunan camisinin kitabesine ulaştık.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Temmuz (47. Sayı 2012) sayısından okuyabilirsiniz.

Önceki MakaleSonraki Makale

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir