Kanunî devrinde Barbaros Hayreddin Paşa’nın Osmanlı hizmetine girmesiyle donanma, dünyanın en büyük ve kudretli deniz gücü haline gelmiş ve 1538 yılında Preveze’de kazanılan muazzam zafer, Akdeniz’de artık Osmanlıların hükmünün geçeğini dost düşman herkese göstermişti.
Kuruluştan Yükselişe Denizlerde Osmanlılar
Tarih boyunca kurulmuş Türk-İslam devletlerinin en kudretlisi ve muhteşemi Osmanlı Devleti’dir. Üç asır boyunca güçlü teşkilat ve ordusuyla cihana hükmeden bu devlet, hiç şüphesiz o orduya paralel olarak muazzam bir donanmaya da sahip olmuştu. Komşu beyliklerin tecrübelerinden istifade ile başlayan Osmanlıların denizcilik macerası gün gelmiş, Preveze’de büyük bir Haçlı donanmasına boyun eğdirecek güce ulaşmıştı.
Osmanlı Denizciliğinin İlk Dönemleri
Osmanlıların denizle tanışması Orhan Gazi devrinde olmuştu. Bu devirde ve daha öncesinde Batı Anadolu’da hâkimiyet kuran beylikler Ege sahillerinde toprakları olduğundan birer küçük donanma kurarak faaliyete başlamışlardı. Bunların içinde Aydınoğulları Beyliği başta geliyordu. Osmanlılar güçlenip bu beyliklerin topraklarına sahip oldukça onların denizcilik sahasındaki bilgi ve tecrübelerinden istifade ettiler. İlk olarak Karesi Beyliği topraklarının 1345 yılında ele geçirilmesi, bu beyliğin donanmasının Rumeli’ye geçişte (1352) de kullanılmasını sağladı.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi Ekim (14. Sayı 2009) sayısından okuyabilirsiniz.