Birincisinin üzerinden daha çeyrek asır geçmeden dünya ikinci bir cihan harbiyle karşı karşıya kaldı. Milyonlarca insanın öldüğü savaş, Müttefik (ABD, Birleşik Krallık, Sovyetler Birliği, Fransa) ve Mihver (Almanya, İtalya, Japonya) devletlerin akıl almaz saldırıları ve katliamlarına sahne oldu.
Devletin Bekâsı İçin 7 Tavsiye (Nizamülmülk’ün Siyasetnâme’sinden)
Devlet idare etmek ahlâk ve adalet gibi iki temele dayandığı için tarih boyunca âlimler, devlet adamlarını ikaz etmişler, yazdıkları eserlerle …
Suikaste Kurban Giden Osmanlı Konsolosu
Birinci Cihan Harbi yıllarında Osmanlı – Güney Afrika ilişkileri ve İngiliz oyunlarına karşı halkı uyandırmaya çalıştığı için hapsedildiği yerde şüpheli bir şekilde vefat eden Mehmed Remzi Bey’in hazin hikayesi…
Hacılığın Delili Olarak Hac Vekâletnameleri
Vekâlet yoluyla yapılabilen tek ibadet olan hac için Osmanlı devrinde “hac vekâletnameleri ” denilen evraklar düzenlenmişti . Genellikle tomar şeklinde olan bu kâğıtlarda mukaddes beldelerden resimler yer alır, şahitlerin imzası için ayrılmış yerler bulunurdu …
Orta Asya’yı Osmanlılar İdare Etsin
“İlim sahibi muktedir bir şehzadelerini, en az 20 bin askerle gönderirlerse bu şehzadeyipadişahımız yapıp hutbe ve sikkeyi onun adına tahsis ederim. Eğer şehzadelerden biri gönderilemezse Şam, Mısır ve Irak’taki vezirler gibi bir vezir gönderiversinler. Onu dahi can u gönülden kabul ederiz.” Buhara Hâkimi Muhammed Masum Han-1789
Âsâr-ı Müfîde Kütüphanesi – Bir Kütüphanenin Hazin Hikayesi
Maarif Nazırı’yken Türk ilim ve irfan hayatı için önemli işlere imza atan Ahmed Şükrü Bey, dönemin “dişlek kalemi” Süleyman Nazif’i, bir estetik meftunu olan Cenap Şahabeddin’i, vaktiyle Beyrut Valiliği yapmış olan İsmail Hakkı Bey’i ve bu grubun ısrarlarına dayanamayan İbnülemin’i yanına çekerek söz konusu Âsâr-ı Müfîde Kütüphanesi’ni kurdu…
Yap/Boz Meydanı Beyazıt
İnsanın tekâmül ederek değişmesi ne kadar güzelse , şehirlerin ruhu mesabesindeki tarihî eserlerin şuursuzca değişime uğraması eskiyi özlemle arayan gözlere o derece çirkin gözükmekte …