Nasreddin Hoca, Sivrihisar’ın Hortu köyünde doğmuştur. Hoca’nın doğduğu evin Sivrihisar’da, türbesinin ise Konya’nın Akşehir ilçesinde bulunması sebebiyle iki belde de Nasreddin Hoca’yı paylaşamamışlardır. Buram buram Anadolu kokan, Nasreddin Hoca’nın memleketi Sivrihisar’a daha yakından bakalım…
Ankara’nın 120 km batısında yer alan Sivrihisar, Eskişehir’in en büyük ilçesidir. Ankara, Eskişehir ve Afyon’un kesişme noktasında yer alan ilçe, adını kuzeyindeki sivri kayalıklardan almaktadır.
Hitit, Frig, Roma-Bizans, Selçuklu, Moğol ve Osmanlı devirlerinin izlerini taşıyan Sivrihisar ve çevresindeki en eski yerleşim, ilçe merkezine 12 km uzaklıktaki Ballıhisar (Pessinus) antik şehridir. Bugünkü şehir Bizans devrinde İmparator Justinianos (527-565) tarafından kurulmuştur.
1071’den sonra, Anadolu’nun her yerine olduğu gibi Sivrihisar’a da Oğuz boylarına mensup Türkmenler yerleşmişlerdir. 13. yüzyıla kadar Anadolu Selçukluları ile Bizans arasında birkaç kez el değiştiren Sivrihisar, 14. yüzyılda kısa bir süre Moğol idaresinde kalmıştır. Fetret devrinde şehir, zaman zaman Karamano-ğulları ile Osmanlılar arasında el değiştirse de, 1415’te Çelebi Mehmed tarafından kesin olarak Osmanlı hâkimiyetine alınmıştır. Şehir 17 Temmuz 1921’de Yunan işgaline maruz kalmış, 1 Eylül 1922’de bu işgalden kurtulmuştur.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi Ekim (27. Sayı 2010) sayısından okuyabilirsiniz.