İhtida kelimesi sözlükte, “doğru yolu bulmak, yol göstermek, hakikate ulaşmak” manasına gelen hidayet kökünden türemiştir.
Mühtedi Bir Baba ve İki Kızı
İhtida eden Doktor Panayota, Eyüp Sabri ismini almış ve kısa bir süre sonra da namaz esnasında vefat etmişti. Geriye ikisi kız ikisi erkek dört evlat bıraktı. Yaşça büyük olan kızları, “Parça parça olsak yine Müslüman’ız!” diyerek Hıristiyan annelerinin velayetine girmeyi reddettiler. Bu, Azize ve Şefika’nın hikâyesi…
Osmanlı’ya Hizmet Etmiş Meşhur Mühtediler
Tarihte ata dinini bırakıp İslâm’ı seçen ve değişik mesleklerden olup İslâm’a ve Osmanlı Devleti’ne hizmet eden birçok şahsiyet bulunmaktadır. Biz bazılarını buraya aldık.
Kutlu Fetih İstanbul
İstanbul’un Fethi infografik formatında sizlerle!
İstanbul’un İlk Darphanesi Simkeşhane Şimdilerde Kütüphane
İstanbul’un İlk Darphanesi Simkeşhane Şimdilerde Kütüphane
Bir Dede Üç Mahalle
Gez dünyayı, gör Konya’yı demişler. Bakalım kısacık Konya turumuzda bizleri neler bekliyor?..
Geçer Akçe Üç Kâğıda Değişilir mi?
Geyhatu Han’ın müsrifliği sebebiyle boşalan devlet hazinesine kısa yoldan para sağlamak için Çin’de uygulanan bir para politikası modellendi. Buna göre …
İki Ülkeli Kasaba Bir Hudut Hikâyesi: Baarle Kasabası
Dünyanın en tuhaf, bir o kadar da karmaşık kasabalarından birisidir Baarle. Belçika ile Hollanda’nın toprağı olan Baarle Kasabası, hem iki ülkeyi birbirinden ayırıyor hem de iki ülkenin sınırları içerisinde yer alıyor.
Orta Çağ’da Hekimlerin Başucu Eserleri Akrâbâzîn
Geleneksel tıp ilminde; tıbbî ilaç formüllerini ihtiva eden, şifalı otların ne zaman, ne miktarda ve ne şekilde karıştırılacağını anlatan el kitaplarına, tür olarak Akrâbâzîn denilirdi.
Osmanlı Sosyal Hayatında İhtida
Osmanlı toplumunda, bırakın gayrimüslimlerin âdetlerini uygulamayı, Müslümanlarla onların kıyafetleri dahi farklıydı. Bu sebeple, ihtida eden her ferde, Müslümanlara has kıyafet alabilmesi için nakdî yardım yapılırdı.