Oldukça geniş bir akademik perspektife sahip, ülkemizin önde gelen sosyologlarından Prof. Dr. Bedri Gencer hayat felsefesini iki sözün belirlediğini söylüyor. Bedri Bey; kendisine, ülkemizdeki eğitim-öğretime, gençliğe ve akademik hayata dair sorularımızı, meselelere olan vukufiyetiyle cevapladı…
Sorulara geçmeden önce kısaca kendinizden ve ailenizden bahseder misiniz? Doğum yeri ve tarihiniz, aileniz, onların meşguliyeti vs…
Ailem ben doğmadan önce İstanbul Fatih’e yerleşmiş. Baba tarafı Konya-Ilgın-Aşağı Çiğil, ana tarafı Konya merkez Hocacihanlı bir ailenin çocuğu olarak 7 Nisan 1968 Pazar günü Konya Hocacihan’da doğdum. Hem ana, hem baba tarafım Yörük, yani Türkmen’dir.Şemseddin Sami, Kâmûs-ı Türkî’de, ulusun illere, illerin oymaklara, oymakların uruklara bölündüğünü kaydeder. Baba tarafım aslen, Oğuzların Bozok Kolu’nun Dulkadirli Boyu’na bağlı Mamalu Oymağı(Aşireti)’ndan olan, 17. yüzyıl ortalarında Bozok (Yozgat) sancağına yerleştirilen Çapanoğullarındandır. Ana tarafım ise Oğuzların Bozok Kolu’nun en büyük boyu olan Kayı Boyu’na bağlı Karakeçili Oymağı’ndandır. Bilindiği gibi Osmanlı hanedanının da mensup olduğu Karakeçili Oymağı, 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi’nin ardından Türkiye topraklarına yerleşmiştir.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 94. sayısından (Haziran 2016) okuyabilirsiniz.