Zamansız ve lüzumsuz avlanmalar tabiatın dengesini altüst etmektedir. Yakın zamana kadar Türkiye’de Anadolu parsının avlanması serbestti. Leoparın Anadolu topraklarında yaşayan cinsine “Anadolu parsı” adı verilmektedir. Anadolu parsının halen yurdumuzun çeşitli yerlerinde varlığını devam ettirdiği iddia ediliyor.
Kedigiller ailesinin muteber üyelerinden leoparın nâm-ı diğer parsın (panter) Türkiye topraklarında da yaşadığını söylersek şaşırır mısınız? Sadece leopar değil, bir yüzyıl öncesine kadar bu topraklarda kaplan, aslan ve çita gibi hayvanların da yaşadığı bilinmektedir.
Leoparın Anadolu topraklarında yaşayan cinsine “Anadolu parsı” adı verilmektedir. Bugün kesin olmamakla birlikte Anadolu parsının halen yurdumuzun çeşitli yerlerinde varlığını devam ettirdiği iddia ediliyor.
Leopar cinsinin on kadar alt türünden biri olan Anadolu parsı, İran parsı ile aşağı yukarı aynı özellikleri göstermekteydi. Çok çevik olan bu tür etoburdu ve geyik, yaban keçisi, yaban domuzu, küçük memeliler ve kuşlar gibi hayvanlarla beslenirdi. Anadolu parsının Türkiye’de en çok görüldüğü yerler Ege bölgesinde Aydın-Muğla civarları, Toros Dağları ile Köroğlu Dağları ve Doğu Anadolu’nun ormanlık ve dağlık alanlarıydı.
Anadolu parsına ilk ilmî ismi, 1856 yılında Türkiye’ye gelmiş olan bir Fransız zoolog vermişti: Fellis tuliana. O yıllarda pars Anadolu’da çok rastlanan bir hayvandı. Fakat özellikle eşsiz güzellikteki postu sebebiyle sıklıkla avlanmalara maruz kalıyordu. 20. yüzyılın başından itibaren aşırı avlanma yüzünden nesli hızla yok olmaya başladı.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi Haziran (10. Sayı 2009) sayısından okuyabilirsiniz.
Anadolu leoparinin 3 bireyi hayvanatbahcelerinde var 2si bursa 1ide daricada 3ude erkek..bunlara acil disi leopar gerekiyor ayni altturden…nesli tukenmek uzere olan bu leoparlari gorenlere sifir kilometre araba vaadinde bulunan bir valilik var..bu erkek leoparlara disi leopar getirtmek dogada canlisini goruntulemeye calismaktan daha kolay..bir an once bu erkek leoparlara disi getirtmek gerekiyor..bu cok onemli hemde daha da kolay…sifir araba parasindanda tasarruf edilmis olur…disi iran (anadolu leopari)parslari mevcut hayvanat bahcelerinden zorunlu acil ihtiyac
Leopari canli bulana sifirkilometre otomobil vaadinde bulunan bir valilik var…canlisini kimbilir kac yilsonra bulacaklar…oysa benim daha ksa surede olumlu sonuc verecek bir onetim var..bursa hayvanat bahcesinde 2 darica da 1 erkek iran leopari var..bunlar ztn anadolu leopariyla ayni tur..kisaca aciklanak gerrkirse birbirine komsu olan iki ulkede farklisekilde evrimlesmeleri imkansiz..ikiside ayni…..o halde derhal yapilmasi gereken bu erkek leoparlara irandan yada dunyanin nersinde ayni alttur disi leopar varsa getirtilmeli..aksi halde bu erkek leoparlar mefta olacak cunku yaslaniyorlar….eeesifir kilometre oto vermek mi daha ekonomik yoksa nesli tukenmek uzere olan leoparlara baska cins hayvanlarla takas efdlerek ucretsiz leopar temin etmekmi…