Gül Baba, Kanunî Sultan Süleyman’ın daveti üzerine Budin seferine katılmıştır. Osmanlılarda ordu sefere çıktığında askerin maneviyatını yüksek tutmak için dervişler ve şairler de sefere katılıyor, mola zamanlarında dualar okunuyor, destanlar söyleniyordu…
Gül Baba, 15. yüzyıl sonu ve 16. yüzyıl başlarında yaşamış, Budapeşte’nin Budin kısmında türbesi bulunan şair bir derviştir. Tarihî kişiliği, yaşadığı çağ ve çevre hakkında çeşitli rivayetler bulunan Gül Baba hakkındaki ilk bilgiler Evliya Çelebi’dendir.Çelebi’nin naklettiğine göre Gül Baba, Merzifonlu bir Bektaşi dervişidir. Fatih Sultan Mehmed devrinden Kanunî Sultan Süleyman devrine kadar birçok gazâlarda bulunmuş, Budin’in fethine katılmış ve burada şehid düşmüştür. O zaman Rumeli Kazaskeri olan Ebussuud Efendi, 2 Eylül 1541 tarihinde cenaze namazını kıldırmış, bu namazda Kanunî Sultan Süleyman ve yüz bini aşkın bir cemaat hazır bulunmuştur.
Gül Baba, Kanunî Sultan Süleyman’ın daveti üzerine Budin seferine katılmıştır. Osmanlılarda ordu sefere çıktığında askerin maneviyatını yüksek tutmak için dervişler ve şairler de sefere katılıyor, mola zamanlarında dualar okunuyor, destanlar söyleniyordu. Bu şahıslar, gerektiğinde silahlanıp savaşıyorlardı. Gül Baba da Budin’in fethi sırasında 1 Eylül 1541 günü şehid düşen bir derviştir. Cenaze namazı 2 Eylül 1541 günü, kiliseden çevrilen Fethiye Camii’nde kılınmıştır. Kabri, bugün Gül Tepesi (Rozsadomb) adı verilen tepededir.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi Haziran (46. Sayı 2012) sayısından okuyabilirsiniz.