Uzun yıllar Kırım üzerine araştırmalar yapmış, doktora tezini Kefe Sancağı üzerine çalışmış olan Prof. DR. Yücel Öztürk Osmanlı ile ilişkilerinden günümüzdeki Ukrayna-Rusya çekişmesine kadar Kırım’ın tarihine dair can alıcı soruları cevapladı…
Osmanlı’nın Robinsonları
Daniel Defoe’nun, dünya klasikleri arasına girmiş meşhur romanının kahramanı Robinson Cruose’u bilmeyen yoktur. Issız bir adaya düşen Robinson 28 yılını burada geçirmiştir. Gerçek bir hikâyeden yola çıkarak kurgulanan roman, Hıristiyanlık ve sömürgecilik propagandası yaptığı gerekçesiyle de eleştirilmiş aynı zamanda.
Fransızlar Almanları Yalnız Bir Şeyde Geçtiler!
Medeniyet namına dünyaperest olsa da Avrupa’nın görünürde elde ettiği başarının arkasında hemen daima “kitap” var. Fakat memleketimizde ne hakikate hakkıyla saygı duyuyoruz, ne kitaba; dolayısıyla ne de kütüphaneye!
Suikast Hedefine Ulaşsaydı!..
Osmanlı’yı 33 yıl ayakta tutan ve son devrin en siyasi padişahına düzenlenen suikastin, hedefine ulaşamadığından olsa gerek, çok fazla üzerinde durulmamıştır. Hazırlık safhasından destekçilerine ve sonrasında Osmanlı hukukunun işleyişine kadar ciddi şifreleri ortaya koyan bu suikast, “Acaba hedefine ulaşmış olsaydı ne olurdu?” sorusu etrafında yeniden değerlendirilmelidir.
“Kitap tenkidi, kültür hayatının lokomotifidir”
Röportaj dizimizin ilk görüşmesi için soğuk ve karlı bir kış günü Ankara’da buluşmuştuk Ali Birinci Bey’le. O, kitaba sevdası dolayısıyla kültür hayatında “bibliyoman” olarak tanımlanırken, ilim ahlakına dair tespitleri sebebiyle biraz da “korkulan tarihçi” olarak anılıyor. 55 yıllık kütüphanesinin ve ilmî faaliyetlerinin gölgesinde hocamızın tecrübelerini dinledik…