Balkanlar deyince Osmanlı’nın kuruluş yılları olan 13. asırdan, 20. asrın ortalarında yaşanan mübadeleye uzanan geniş ve ibretlerle dolu bir tarih gelir aklımıza. Peki, Balkanların elden çıkmasının ardından Osmanlı bakiyesi Müslüman halkın başına neler gelmiştir? 1930’lu yıllarda Bulgaristan’da talebelik yapmış, ardından medrese hocalığı ve nihayet Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nda hizmet etmiş; vatan ve millet uğrunda hayatını vakfetmiş Osman Kılıç Bey’le Balkanları konuştuk…
Kader Kurbanı isimli eserinizde hayat hikâyenizi uzun uzun anlattıyorsunuz. Bu kitap Balkanlara ilgi duyan herkesin okuması gereken değerli bir çalışma. Osmanlı’nın Balkanlardan çekilmesinden sonra uzun bir süre bu bölgede büyük zulümler yaşandı, hâlâ bazı huzursuzluklar yaşanmaya devam ediyor. Sohbetimize önce, doğup büyüdüğünüz bu coğrafya ve orada tesis edilen kültür ve medeniyetle başlayalım.
Osmanlı Devleti kuruluş dönemleri itibariyle Rumeli ağırlıklıdır. Onun için zaten protokolde de Rumeli kazaskeri Anadolu kazaskerinden önde gelir. Fatih devrine gelinceye kadar Anadolu Osmanlı Devleti’nin elinde değil. Osman Gazi, Orhan Gazi, Birinci Murad… Fatih Sultan Mehmed’e gelinceye kadar fetihler Rumeli ağırlıklıdır. Avrupa içerilerine yapılan seferlerde Balkanlarda yaşayan Türklerin çok yardımları olmuştur…
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 54. sayısından (Şubat 2013) okuyabilirsiniz.