Büyüklü küçüklü 16 ovadan oluşan Çukurova Akdeniz bölgesinin en bereketli topraklarıdır. Hatay’dan Mersin’e uzanan Çukurova’nın en kıymetli arazileri Adana’da, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin salına salına aktığı bölgededir. Asırlar öncesinden kıymeti bilinen bölge Osmanlı devrinden günümüze tarımın can damarlarından biri olmuş, coğrafî yapısı ve konumu dolayısıyla çeşitli sulama projelerine ve uluslararası hesaplaşmalara sahne olmuştur…
Dünyanın en güzel yerlerinden biri olan Anadolu coğrafyası, bünyesinde binbir güzelliği muhafaza etmektedir. Dağlarından ovaları-na, denizlerinden nehirlerine, ormanlarından kırlarına kadar bu güzellik, görenlerin ilgisine mazhar olmaktadır. Anadolu coğrafyası-nın en bereketli toprakları olan Çukurova ve civarı ayrı bir güzelliğe sahiptir. Bir yanında masmavi Akdeniz, diğer yanında uçsuz bucaksız zümrüt yeşili çayırlar ve hemen arkasını verdiği Toroslar güzel bir tablo seyrinin zevkini vermektedir. Bu tabiat manzarası-nın tam ortasından ise kıvrıla kıvrıla geniş menderesler çizerek Seyhan, Ceyhan ve Tarsus çayı akmakta, geçtiği yerlere adeta hayat vermektedir.
Akarsuların taşıdığı alüvyonlarla toplam 3.841.300 hektarlık sahayı kaplayan büyüklü küçüklü 16 ova oluşmuş-tur. Çukurova üst kimliğinde birleşen bu ovaların en meş-hurları Yüreğir, Misis, Ceyhan, Haruniye, Osmaniye ve Yumurtalık’tır. İç açıcı, gönül ferahlatıcı bu ovaların tam ortasından geçen akarsular, buraları sulayarak bereketlendirmektedir. Ülkemizin en mühim akarsularından olan Seyhan ve Ceyhan, Doğu Toroslar’dan doğar ve daha ovaya inmeden birçok kolla beslenerek büyür. Seyhan’a Zamantı, Göksu, Doğançay, Eğlence Suyu, Görgün (Körkün) ve Çakıt Suyu katılırken; Ceyhan’a ise, Horman (Hurma), Söğütlü, Güredin, Aksu (Göksün), Karsulu, Çayır Suyu, Çerpece ve Handeresi suları katılmaktadır.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi Mayıs (33. Sayı 2011) sayısından okuyabilirsiniz.