Keşfet

İkinci Dünya Savaşı’nın Kritik 7 Günü

Birincisinin üzerinden daha çeyrek asır geçmeden dünya ikinci bir cihan harbiyle karşı karşıya kaldı. Milyonlarca insanın öldüğü savaş, Müttefik (ABD, Birleşik Krallık, Sovyetler Birliği, Fransa) ve Mihver (Almanya, İtalya, Japonya) devletlerin akıl almaz saldırıları ve katliamlarına sahne oldu. Dünya tarihinin bu en kanlı savaşının yaşandığı 6 yılın 7 kritik gününü beraber hatırlayalım.

 

1. 1 Eylül 1939

Almanya, SSCB ile imzaladığı saldırmazlık anlaşmasından bir hafta sonra uluslararası hukuka aykırı bir şekilde, herhangi bir savaş ilanında bulunmadan Polonya’yı işgal etmeye başladı ve İkinci Dünya Savaşı resmen başladı.

 

2. 10 Mayıs 1940

Bütün Avrupa’yı ele geçirmek amacıyla şiddetli bir saldırıya girişen Almanya, yıldırım savaşı taktiğini kullanarak başarılı olacağı Fransa seferine başladı.

 

3. 7 Aralık 1941

ABD’nin Büyük Okyanus’taki muhtemel askerî müdahalesine karşı harekete geçen Japon İmparatorluk donanması Pearl Harbor’daki Amerikan askerî üssüne baskın düzenledi. Ve saldırıdan bir gün sonra ABD Japonya’ya savaş ilan ederek savaşa resmen girmiş oldu.

 

4. 23 Ağustos 1942

Dünya tarihinin gelmiş geçmiş en kanlı savaşlarından biri olan ve Almanya için büyük bir yıkımla sonuçlanan Stalingrad Muharebesi, Almanya ve Rusya arasında başladı.

 

5. 6 Haziran 1944

General Eisenhower komutasındaki 150 bin kişilik Müttefik ordusu, Almanlara büyük kayıplar verdirecek meşhur Normandiya Çıkartması’na başladı.

 

6. 6 Ağustos 1945

ABD Japonya’nın Hiroşima şehrine atom bombasıyla saldırdı. On binlerce kişinin hayatını kaybettiği saldırıda Hiroşima, dünya tarihine nükleer saldırıya uğrayan ilk şehir olarak geçti.

 

7. 2 Eylül 1945

Alman General Alfred Jodl’un, Fransa’nın Rehims şehrinde Almanya’nın teslim anlaşmasını imzalamasından sonra Japonya’nın, Tokyo Körfezi’nde demirleyen ve ABD donanmasına ait olan USS Missouri’nin güvertesinde kayıtsız şartsız teslim olduğuna dair belgeleri imzalamasıyla II. Dünya Savaşı resmen sona erdi.

Yedikıta Dergisi

Recent Posts

Romalılarla İlk Mücadele Mûte

Orduya katılanlarla, tayin edilen kumadanlarla, savaş için kat edilen mesafeyle, karşılaşılan düşmanın büyüklüğüyle, dönüş yoluyla…

4 hafta ago

Savaşın Kalbinde Sahabenin Yolunda Mûte

Size bir yerden bahsedeyim. Dünya haritasında küçük bir nokta, ancak İslâm tarihindeki yeri devasa bir…

4 hafta ago

Geylanî Neslinden Miras Arpacılar Camii

Eminönü’nde inşa edilen ve bir Ni’me’l- Ceyş hatırası olan Arpacılar Camii, 571 yıldır ayakta. Akşemseddin…

4 hafta ago

En Kalabalık Müslüman Ülkesi Endonezya

Dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip olan Endonezya, yeraltı-yerüstü zenginlikleri ve bulunduğu stratejik konumu nedeniyle,…

4 hafta ago

Sebüktegin’den Sultan Gazneli Mahmud’a Baba Nasihati

“Ey oğul! Allah’tan kork, takva sahibi ol! Halkın malına mülküne el uzatanları affetme!” “Sana söylediğim…

4 hafta ago

1 Nolu Üsküdar-Kısıklı Tramvayında

Hayal edin! 1950’lerin başında Kısıklı’dan bindiniz tramvaya… Yolculuğunuz, Üsküdar Meydan’a. O hafif eğimli tatlı rampadan…

4 hafta ago