Geçmişe Dokunan Eller

Ölmüş İnsanların Terekelerini, Ölecek Olanlara Satıyoruz…

Ömür takvimindeki yaprakları kâğıt sayfaları arasında geçirmiş bir hayat… Çocukluk yıllarında başladığı okuma serüvenine usta bir sahaf olarak devam eden Emin Nedret İşli, popüler fakat muhtevası farklılaşan sahaflık mesleğinin değişimini ve püf noktalarını sizler için anlattı…

Sahaflık, günümüzde kısaca “eski kitap alıp satma işi”… Bu mesleğe bunca senesini vermiş biri olarak sizce sahaflık nedir?

Şeyhü’s-sahhafîn yani sahaflar şeyhi merhum Muzaffer Ozak, sahaflık için; “Ölmüş insanların terekelerini, ölecek insanlara satma sanatıdır.” der. Fani kulların yaptığı, topladığı maddî malzemeleri, kitapları, evrakları, pasoları, kimlikleri, rey makbuzlarını vs. her türlü malzemeyi… Genellikle; kenarda köşede gizli saklı bir mekândan bulup çıkarıp, onları erbabına, meraklısına, onları alıp okşayacak, kütüphanesine koyacak, onlardan araştırmalarda bulunacak ve ilim irfan dünyasına yazarak çizerek değerlendirecek insanlara ulaştırma ve satma sanatıdır sahaflık. Yani sahaf için bir nevi “kâğıt arkeologu” denilebilir.

Çünkü biz her ne kadar “arşivcilikte iyiyiz, Osmanlı çok iyi arşiv tutmuştur, şark dünyasında kitaba muhteşem bir saygı ve hürmet vardır” desek de maalesef arşivlerimizin hâli, kütüphanelerimizin hâli, kitaplıklarımızın vaziyeti pek de öyle makbul bir görünümde değildir.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi 106. sayısından (Haziran 2017) okuyabilirsiniz.

Emin Nedret İşli

Recent Posts

Asla Dönüş İhtida

İhtida kelimesi sözlükte, “doğru yolu bulmak, yol göstermek, hakikate ulaşmak” manasına gelen hidayet kökünden türemiştir.

6 gün ago

Mühtedi Bir Baba ve İki Kızı

İhtida eden Doktor Panayota, Eyüp Sabri ismini almış ve kısa bir süre sonra da namaz…

6 gün ago

Osmanlı’ya Hizmet Etmiş Meşhur Mühtediler

Tarihte ata dinini bırakıp İslâm’ı seçen ve değişik mesleklerden olup İslâm’a ve Osmanlı Devleti’ne hizmet…

6 gün ago

Kutlu Fetih İstanbul

İstanbul'un Fethi infografik formatında sizlerle!

6 gün ago

İstanbul’un İlk Darphanesi Simkeşhane Şimdilerde Kütüphane

İstanbul’un İlk Darphanesi Simkeşhane Şimdilerde Kütüphane

6 gün ago

Bir Dede Üç Mahalle

Gez dünyayı, gör Konya’yı demişler. Bakalım kısacık Konya turumuzda bizleri neler bekliyor?..

6 gün ago