Rumeli coğrafyasının en önemli nehirlerinden olan Neretva Nehri üzerine birçok köprü yapılmıştır. Bu nehir üzerindeki köprülerden Konjic, Drina ve Mostar’ın hikayeleri ve kaderleri birbirine çok benzemektedir. Ama hiçbir köprü üzerinde, Mostar Köprüsü kadar durulmamıştır. Bu köprüyü kimin yaptığı meselesi de eskiden beri tartışıla gelmiştir. Asırlardan beri yazarların ve gezginlerin ilgisini çekmeye devam eden köprü acaba ilk defa ne zaman ve kim tarafından inşa olunmuştur?
“Nehirler ayırır, köprüler birleştirir” demişler. Osmanlılar da asırlar boyunca üç kıtada ve özellikle de Rumeli topraklarındaki nehirlerin üzerine mutlaka birer köprü inşa etmişlerdir. Böylece bütün Rumeli köprülerle süslenmiş ve nehirlerin ayırdığı bu şehirlerde köprüler, dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlenmesine vesile olmuştur.
Rumeli coğrafyasının en önemli nehirlerinden olan Neretva Nehri üzerine de birçok köprü yapılmıştır. Bu nehir üzerindeki köprülerden en mühimleri olan Konjic, Drina ve Mostar’ın hikayeleri ve kaderleri birbirine çok benzemektedir. Ama hiç bir köprü üzerinde, Mostar Köprüsü kadar durulmamıştır. Bu köprüyü kimin yaptığı meselesi de eskiden beri tartışıla gelmiştir. Asırlardan beri yazarların ve gezginlerin ilgisini çekmeye devam eden köprü acaba ilk defa ne zaman ve kim tarafından inşa olunmuştur?
Yazının devamını Yedikıta Dergisi Ağustos (24. Sayı 2010) sayısından okuyabilirsiniz.
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…