Röportajlar

“Her Kütüphane, Sahibinin Dünyasıdır.”

Tarih, edebiyat ve sanat dünyasının tanınmış simalarından, Türk Edebiyatı dergisinin genel yayın yönetmeni Beşir Ayvazoğlu’nu kısaca kütüphane sevdalısı olarak nitelemek yanlış olmaz. Kendisiyle romancı, tarihçi ve yayıncı kimliği süzgecinden kültür dünyamız üzerine konuştuk…

Çalışmalarınız ve kitaplarınız ilgiyle takip ediliyor. Yayıncılık sahasında büyük emekleriniz var. Bu gayretinizin motive edici gücü, sırrı nedir?

Gençlere başarılı olmanın sırrı nedir diye sorduklarında şunu söylüyorum: Kararlı, istikrarlı, sabırlı ve azimli olmak. Kilitlendiğiniz hedefe, engelleri eninde sonunda aşacağınızı bilerek ve o engellerle mücadele ederek ilerlemelerini tavsiye ederim. Takipçi olmalarını, kendilerine geniş ilgi alanları edinmelerini, meraklı olmalarını söylerim. Her işin başı meraktır. İlmin de, felsefenin de, sanatın da başında merak vardır.

Ben meraklıyım; her şeyi merak eder, önünü arkasını araştırırım. Merak ettiğim, ilgi alanıma giren konuların peşini de hiç bırakmam. Yazdığım konuların dosyalarını bile kapatmam. Hani fikr-i takip diyorlar ya, çok önemli… Dolayısıyla gençlere aslında kendi tecrübelerimi ve çalışma metodumu anlatırım. Çok çalışırım; çalıştığım konuya konsantre olduktan sonra bazen on-on beş saat masanın başından kalkmadığım olur. Zaten çok çalışmadan başarılı olunamaz. Başarının kestirme bir yolu yok. Kısa sürede elde edilmiş, başarı gibi görünen şeyler aslında balon gibidir, hemen sönüverir. Büyük başarılar büyük emek ister. Dehanın yüzde doksan dokuzu çalışmaktır.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Temmuz (71. Sayı 2014) sayısından okuyabilirsiniz.

Beşir Ayvazoğlu

Recent Posts

Kars Müdafaası ve Kanada’ya İlham Veren Kahramanlık

Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…

3 hafta ago

Buzlar Altında 33 Yıl

Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…

3 hafta ago

Mavi Gözlü Aynu’z-Zerka

Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…

3 hafta ago

Aydın’da Bir Osmanlı Mirası Cihanoğlu Camii

Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…

3 hafta ago

Beşiktaş’ın Zirvesinde Bir Ziynet Beşiktaşlı Yahya Efendi

Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…

3 hafta ago

Osmanlı Avrupa’ya İlk Nasıl Ayak Bastı?

Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…

3 hafta ago