(135 kelime /Yaklaşık 1 dakikada okuyabilirsiniz.)
İçinde birçok zenginliği barındıran Anadolu coğrafyası aynı zamanda dünyanın en büyük Türk İslâm mezarlığına da ev sahipliği yapıyor. Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Selçuklu Meydan Mezarlığı zamanda tarihî bir yolculuğa çıkartıyor.
Kültür ve medeniyetin beşiği Bitlis, içinde birçok tarihî eseri barındıran adeta bir açık hava müzesi şehrimizdir. Bu eserlerden son dönemde adından sıkça bahsettiren ise Ahlat’ta bulunan tarihî mezar taşları… 210 dönüm üzerine kurulu Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı’ndaki mezar taşları, Türk-İslam coğrafyasının en büyük tarihî İslam mezarlığı olarak biliniyor. Alan içinde 10 binin üzerinde mezar olduğu tahmin edilirken 2 bini ancak gün yüzüne çıkarılabilmiş durumda. Devasa şahideli, süslemelli ve sandukalı anıt mezarlarının bulunduğu alanın dışında Ahlat’ta 5 tarihî mezar daha bulunuyor.
Bitlis hakkında daha detaylı bilgi için Yedikıta Dergisi 9. sayısındaki (Mayıs 2009) “Bir Selçuklu Açık Hava Müzesi Bitlis” yazısını okuyabilirsiniz.
Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…
Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…
Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…
Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…
Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…
Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…