(135 kelime /Yaklaşık 1 dakikada okuyabilirsiniz.)
İçinde birçok zenginliği barındıran Anadolu coğrafyası aynı zamanda dünyanın en büyük Türk İslâm mezarlığına da ev sahipliği yapıyor. Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Selçuklu Meydan Mezarlığı zamanda tarihî bir yolculuğa çıkartıyor.
Kültür ve medeniyetin beşiği Bitlis, içinde birçok tarihî eseri barındıran adeta bir açık hava müzesi şehrimizdir. Bu eserlerden son dönemde adından sıkça bahsettiren ise Ahlat’ta bulunan tarihî mezar taşları… 210 dönüm üzerine kurulu Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı’ndaki mezar taşları, Türk-İslam coğrafyasının en büyük tarihî İslam mezarlığı olarak biliniyor. Alan içinde 10 binin üzerinde mezar olduğu tahmin edilirken 2 bini ancak gün yüzüne çıkarılabilmiş durumda. Devasa şahideli, süslemelli ve sandukalı anıt mezarlarının bulunduğu alanın dışında Ahlat’ta 5 tarihî mezar daha bulunuyor.
Bitlis hakkında daha detaylı bilgi için Yedikıta Dergisi 9. sayısındaki (Mayıs 2009) “Bir Selçuklu Açık Hava Müzesi Bitlis” yazısını okuyabilirsiniz.
Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…
Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…
Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…
Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…
Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…
Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!