(140 kelime /Yaklaşık 1 dakikada okuyabilirsiniz.)
Meşhur seyyahımız Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde Trabzonluların hamsiden yaptıkları 40 türlü yemekten bahseder. Hamsi çorbasını, kebabını, yahnisini, böreğini hatta baklavasını sayar. Ve 10 ciltlik meşhur Seyahatname’sinde baştan sona verdiği tek yemek tarifi ‘hamsi pilaki’dir.
Tarifi merak edenler ve denemek isteyenler için Evliya’mızın ağzından hamsi pilaki şöyle yapılır:
“Amma pilaki derler bir güne ot taşından tavalar yaparlar. İbtida bu hapsi balığın pak ayırtlayup onar onar kamışa dizüp ma’denos ve kerefis ve soğan pırasayı pak hürde (ufak) kıyup darçın ve fülfül-i siyah ile halt edüp bir kat kerefis ve ma’denivazi (maydanoz ve soğan ve pırasayı) pilaki tavası içine döşeyüp bir kat hepsi döşeyüp ba’dehü (ondan sonra) Tarabefzünün ab-ı hayata ( Trabzonun hayat suyuna) benzer su zeytun yağın döküp Germa-nerma (orta ısı) ateşde bir sa’at pisüp güya nür olup tenavül eden nür-ı pür olur. (…) mi’idaye nafi’dir(…) ma’ide-i sübhan’dır.”
İhtida kelimesi sözlükte, “doğru yolu bulmak, yol göstermek, hakikate ulaşmak” manasına gelen hidayet kökünden türemiştir.
İhtida eden Doktor Panayota, Eyüp Sabri ismini almış ve kısa bir süre sonra da namaz…
Tarihte ata dinini bırakıp İslâm’ı seçen ve değişik mesleklerden olup İslâm’a ve Osmanlı Devleti’ne hizmet…
İstanbul’un İlk Darphanesi Simkeşhane Şimdilerde Kütüphane
Gez dünyayı, gör Konya’yı demişler. Bakalım kısacık Konya turumuzda bizleri neler bekliyor?..