Categories: Test

Belgeselcilerin Piri Evliya Çelebi’yi Ne Kadar Tanıyorsunuz?

Evliya Çelebi, İstanbul’da dolaşırken dönemin en ünlü simalarından biriyle karşılaşır. Âdeta tüyleri diken diken olur. Onu, “Neuzübillah yüzünde nurdan eser yoktu!” diye tarif eder. Evliya’yı bu kadar ürperten kişi kimdir?..
Doğru!
Yanlış!

-

Evliya Çelebi’nin hatıralarını neşeli bir şekilde, şakayla anlattığına bakmayın. Seyahati sırasında pek çok felaket yaşamış. En büyüğü hangisiydi?
Doğru!
Yanlış!

-

Seyahatname’de anlattığına göre Şah İsmail Anadolu içlerine el attığında İzmit’le Tebriz arası karışır. Kemâh, Niksâr, Sivas ve Tokat kontrolden çıkar. Sultan İkinci Bayezid Han kibarca uyarmak için Şah’a “at çulu” göndererek haddini bilmesini ister. Şah, işi edepsizliğe vurup Osmanlı Sultanı ile “Çulcu Baba” diye dalga geçer. Yavuz Sultan Selim Han tahta geçip Şah İsmail’e mektup yazdığında ne der?..
Doğru!
Yanlış!

-

Füze ile ilk uçan Türk Lagari Hasan Çelebi’dir. Bir başka özelliği daha vardır ki pek dile getirilmez. Seyahatname dikkatlice okunursa farkedilecektir. Bu özellik ne olabilir?
Doğru!
Yanlış!

-

Evliya Çelebi, gittiği bölgedeki halkın kendisine anlattıkları hikâyeleri naklederken “Bunlar darbımeseldir, böyle anlatırlar ama ben görmedim!” diyerek açıklama getirir. Anadolu’nun o dayanılmaz kış soğuğundan bahsederken damdan dama atlayan bir kedinin havada donup kaldığını anlatır. Peki devamında ne olmuştur?..
Doğru!
Yanlış!

-

Evliya’nın devrinde fotoğraf makinesi yoktur. Ama gördüklerini öyle bir tarif eder ki okuyanın zihnine çakılıp kalır. “Başı Adana kabağı, gözleri Mardin eriği gibi, burnu Mora patlıcanı gibi şişmiş...” diye kimi tarif etmektedir?..
Doğru!
Yanlış!

-

Seyyâh-ı âlem Evliya Çelebi’nin kesin vefat tarihi bilinmiyor. 1685 yılında vefat ettiği tahmin ediliyor. Acaba Çelebimiz nerede vefat etti ve nereye defnedildi?..
Doğru!
Yanlış!

-

Kendi kültürümüzü başkalarından öğrenmeye alışmışızdır. Eğer o olmasaydı Seyahatname belki de kütüphane raflarında hâlâ keşfedilmeyi bekliyor olabilirdi. Evliya Çelebi’nin vefatından yaklaşık yüz otuz yıl sonra Seyahatname’yi keşfedip 1815 yılında dile getiren “ol kişi” kimesnedür. Tiz cevap veresüz.
Doğru!
Yanlış!

-

Ünlü romancı ve edebiyat araştırmacılarından biri, “Ben Evliya Çelebi’yi tenkit etmek için değil, ona inanmak için okurum. Ve bu yüzden de daima kârlı çıkarım.” demişti. Kimdi bu kadirşinas kişi?..
Doğru!
Yanlış!

-

Sonucu görmek için quizi paylaş !


Belgeselcilerin Piri Evliya Çelebi I got %%score%% of %%total%% right

Sonucu paylaş


Google+


 

Yedikıta Dergisi

View Comments

Share
Yazar:
Yedikıta Dergisi

Recent Posts

Asla Dönüş İhtida

İhtida kelimesi sözlükte, “doğru yolu bulmak, yol göstermek, hakikate ulaşmak” manasına gelen hidayet kökünden türemiştir.

1 gün ago

Mühtedi Bir Baba ve İki Kızı

İhtida eden Doktor Panayota, Eyüp Sabri ismini almış ve kısa bir süre sonra da namaz…

1 gün ago

Osmanlı’ya Hizmet Etmiş Meşhur Mühtediler

Tarihte ata dinini bırakıp İslâm’ı seçen ve değişik mesleklerden olup İslâm’a ve Osmanlı Devleti’ne hizmet…

1 gün ago

Kutlu Fetih İstanbul

İstanbul'un Fethi infografik formatında sizlerle!

1 gün ago

İstanbul’un İlk Darphanesi Simkeşhane Şimdilerde Kütüphane

İstanbul’un İlk Darphanesi Simkeşhane Şimdilerde Kütüphane

1 gün ago

Bir Dede Üç Mahalle

Gez dünyayı, gör Konya’yı demişler. Bakalım kısacık Konya turumuzda bizleri neler bekliyor?..

1 gün ago