Manşet

Baharat Tadında Tarih

Gelin, sofralarımızın lezzet kaynağı baharatı mutfaktaki kabından kurtarıp, ismini verdiği yolda tarihî bir yolculuğa çıkalım. Uğruna savaşlar yapılan coğrafî keşiflere vesile olan, hatta bir zamanlar para yerine de kullanılan baharatın tarihine seyrüsefer yapalım…

Yeme-içme ve bunlarla ilgili konular, geçmişten günümüze insanoğlunun hayatında önemli bir yer teşkil etmiştir. Tarih boyunca insanlar tarafından farklı coğrafyalarda çeşitli şekillerde kullanılan baharat da, insanlık tarihiyle iç içe geçmiş kadim bir geçmişe sahiptir. Fakat baharatı sadece yemeklerimizi tatlandıran veya hoş koku veren bir gıda olarak görmek, onun tarih içerisindeki seyrin eve etkilerine nispetle büyük haksızlık olur.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi 95. sayısından (Temmuz 2016) okuyabilirsiniz.

Tunahan Kanıcı

Recent Posts

Kars Müdafaası ve Kanada’ya İlham Veren Kahramanlık

Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…

1 ay ago

Buzlar Altında 33 Yıl

Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…

1 ay ago

Mavi Gözlü Aynu’z-Zerka

Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…

1 ay ago

Aydın’da Bir Osmanlı Mirası Cihanoğlu Camii

Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…

1 ay ago

Beşiktaş’ın Zirvesinde Bir Ziynet Beşiktaşlı Yahya Efendi

Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…

1 ay ago

Osmanlı Avrupa’ya İlk Nasıl Ayak Bastı?

Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…

1 ay ago