Manşet

Baharat Tadında Tarih

Gelin, sofralarımızın lezzet kaynağı baharatı mutfaktaki kabından kurtarıp, ismini verdiği yolda tarihî bir yolculuğa çıkalım. Uğruna savaşlar yapılan coğrafî keşiflere vesile olan, hatta bir zamanlar para yerine de kullanılan baharatın tarihine seyrüsefer yapalım…

Yeme-içme ve bunlarla ilgili konular, geçmişten günümüze insanoğlunun hayatında önemli bir yer teşkil etmiştir. Tarih boyunca insanlar tarafından farklı coğrafyalarda çeşitli şekillerde kullanılan baharat da, insanlık tarihiyle iç içe geçmiş kadim bir geçmişe sahiptir. Fakat baharatı sadece yemeklerimizi tatlandıran veya hoş koku veren bir gıda olarak görmek, onun tarih içerisindeki seyrin eve etkilerine nispetle büyük haksızlık olur.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi 95. sayısından (Temmuz 2016) okuyabilirsiniz.

Tunahan Kanıcı

Recent Posts

Balkanlarda Müslüman Kimliğinin Kalbi Deliorman

“Serhaddin ucunda bir gölge, bir dua gibi durur bazı yerler. Deliorman da onlardan biridir; sessiz,…

2 hafta ago

Kanuni Sultan Süleyman Han’ın Son Vasiyeti

Cihan hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman, son seferinden hemen önce yazdığı vasiyetnamesinde su hizmetinden bahsediyordu…

2 hafta ago

Anadolu’da Taşa Kazınmış En Büyük Türkçe Kitabe Taş Vakfiye

Anadolu topraklarında dikilitaş formundaki en büyük Türkçe kitabe, Germiyanoğluları zamanında dikilmiştir. Kütahya’da bulunan kitabe, taş…

2 hafta ago

Nizâmülmülk’ün Manevî Dünyası

“Her gün için bir parça ekmeğim ve ibadet edeceğim bir mescidim olsun, bu bana yeter.”

2 hafta ago

Marka Şehir Londra

Bir şehir nasıl marka olur? Veya bir şehir nasıl pazarlanır? Bu sorulara en isabetli cevabı,…

2 hafta ago

İslâm Şehir Tarihçiliğinin İlkleri

Bu makalemizde İslâm şehirciliğinin ilk dönemlerine ve şehir müelliflerinin ilk misallerine temas edeceğiz…

2 hafta ago