Categories: Dünya Tarihi

Yedikıtadan / Giriş / Haziran 2020

Dünya, asırlardır değişimlere sahne olmakta. Tarih boyunca büyük savaşlar, bu değişimlerin esas âmillerinden biri olmuş ve beraberinde salgınları da getirmiş. Yeri gelmiş bu görünmez düşman, çelik ve barutun bitiremediği savaşı, hiçbir zahmete katlanmadan nihayete erdirmiş; hangi tarafın lehine yahut hangisinin aleyhine olduğunu umursamaksızın. M.Ö. 400’lerde Atinalılara vebanın yaptığı gibi. Roma İmparatorluğu’nu 20 yıl inleten kızamık gibi. 200 yıl Bizans topraklarında tesiri devam eden, hatta Ashâb-ı Kirâm’dan bazılarının vefatına da sebep olan Jüstinyen Vebası gibi…

Salgın, çoğu kere kendinden kurtulabilenlerin hayatlarında önemli değişiklikleri de beraberinde getirdi. Miladî 300 yılı civarında, muharref Hıristiyanlığın pagan Roma’da yayılmasını sağlayan o idi. 1000 yıl sonra, aynı Hıristiyanlığın tartışmasız otoritesi Katolik Kilisesi’nin gücünü kıran ve iş gücüne vurduğu darbeyle feodal yapıyı alaşağı eden de yine bir salgındı. Sebeplerinden biri olacağı bir başka büyük yapı ise, insanlık tarihi için en utanç verici sahnelerinden sayılabilir: Sömürgecilik ve ucuz iş gücü demek olan sömürge köleleri!

İstila edilen topraklar az gelmeye başlayınca, ortaya çıkan hammadde bulma ve ticarette söz sahibi olma yarışı, Avrupalı devletlerin dikkatini, Basra Körfezi ve Kızıldeniz üzerine daha çok çekti. 19. asra gelindiğinde ise İngilizler Aden’e, Fransızlar Cezayir’e yerleşmiş, Süveyş Kanalı’nda söz sahibi olmuşlardı. Fakat bu faaliyetlerin orta yerinde “mahfuz” bir saha vardı: Hicaz.

Zamanla artan hacı sayısı ve ticarî hareketlilik, “büyük güçler”i bölgeyle daha yakından ilgilenmeye sevk edecekti. Ancak, Hicaz’a Hıristiyanların girmesi yasaktı. Ve salgın yine rolünü oynamaya başladı. Batılılar nezdinde kolera artık sadece bir salgın değil, Hicaz’a nüfuz edebilmek için bir Truva atıydı.

Detayları içinde bulacağınız derginiz, bu ay da dijital olarak sizlerle. İlaveten, yeni bir haberimiz daha var. Çamlıca Kitap Dijital Kütüphanem mobil uygulaması, çok yakında beta sürümüyle yayına başlıyor. Bize, yedikita.com.tr’den olduğu gibi bu yeni platformumuzdan da ulaşabilecek, daha iyi bir mobil okuma tecrübesi elde edebileceksiniz.

Okuma tercihi sizin; bizler hep yanınızdayız. İstifadeli okumalar dileriz.

HAZİRAN SAYIMIZIN TAMAMINI BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ

Yedikıta Dergisi

Recent Posts

Ölüm Yürüyüşünden Zaferle Dönenler Kore’de Türk Esirleri

Kore Savaşı'ndaki Türk askerin disiplin ve dirayeti, Amerikan ordusunun oldukça dikkatini çekmiş ve araştırma konusu…

1 hafta ago

Bizans’ta Katalan Komutan Roger de Flor

Roger de Flor... Kimi zaman iyi bir kumandan, kimi zaman bir hain olarak anıldı. Bir…

1 hafta ago

Dağlardan Çöllere Uzanan Serinlik: Buz Ticareti ve Karcılar

Tarih kitapları, kar hakkında bilgi verirken daha çok onun olumsuz rolünden bahsederler ve bu konuya…

1 hafta ago

Ortamahalle’den Ortahisar’a Trabzon Günlüğü

Şimdi bu dönüşümün ortasında, eski ve yeni Trabzon arasında bir köprü kurarak; anılarımı ve şehri,…

1 hafta ago

İsmi Satır Aralarında Kalmış Bir Büyük Hattat Akşemseddinzâde Mehmed Zeynüddin

Bazı mürekkepler vardır ki çok iz bıraksalar da kendileri görünmezler. İsimleri satır aralarında gizli kalmış,…

1 hafta ago

İlimle Yükselen Medeniyet Selçuklular

Tarih sahnesinde öyle devirler vardır ki yalnızca kılıçla değil, kalemle de hüküm sürülür. Selçuklu asrı,…

1 hafta ago