Ebubekir Efendi’nin, Güney Afrikalı Müslümanlara dinlerini öğretmek üzere kaleme aldığı Beyânü’d-Dîn isimli eseri, vefatından yıllar sonra bile Cape Town’daki bir öğrencinin merakını giderecek, torunu da Ümit Burnu’ndaki Kaf Dağı’na niçin bu ismin verildiğini ona anlatacaktı…
Güney Afrika’nın Cape Town şehrine ilk defa ayak bastığımda şehrin her yerinden görünen muazzam Masa Dağı’yla adeta göz göze gelmiştim. Tam karşımda haşmetiyle yükselen bu dağ, daha önce gördüğüm dağların hiçbirisine benzemiyordu. Dağlar genelde tabii olarak yukarıya doğru bir huni şeklinde yükselirler. Oysa yerli dilde Masa Dağı adıyla bilinen bu dağ sanki ortadan paralel olarak ikiye kesilmiş ve bir masa şeklini almıştı. Peki bu dağın hikâyesi neydi. Bir dağ nasıl bu kadar düz olabilirdi? Bunun bir ilmî açıklaması olmalıydı.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 96. sayısından (Ağustos 2016) okuyabilirsiniz.
Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…
Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…
Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…
Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…
Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…
Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!