Categories: Dünya TarihiManşet

Tatarların Kahraman Anası Süyünbike

Zengin tarihe, parlak kültür ve medeniyete sahip bir milletin vârisleriyiz. Tarihimizin büyük hadiselerini hatırlamak hususunda ekseriyetle ihmalkâr davranıyoruz. Hâlbuki doğru kaynaklardan öğrenilen tarih ve sahih itikat temeline oturmuş din şuuruna sahip olanların büyük millet olacağı, mazisine sahip çıkmayanların varlıklarını zayıf topluluklar olarak devam ettireceği bir hakikattir. Buna mukabil bizlerse cihangirane devletler kuran ecdadımızı inkâr ve küçümsemekle meşgulüz. Dilden dile nesilden nesile aktarılarak gelen atalarımızın kahramanlıklarını hatırlamak, hatırlatmak; anlatıp yazmakla sorumluyuz. Bu minvalde şimdi sizleri, Ruslara karşı verdiği onurlu mücadelesiyle destanlaşan, kahramanlığıyla Kazan halkının gönlünde taht kuran Tatar Sultanı Süyünbike’nin hazin hikâyesine doğru yolculuğa çıkaracağız…

Kazan şehri merkez olmak üzere kurulan Kazan Hanlığı, kısa zamanda güçlenmiş ve Moskova Rusyası’ndan vergi alacak hâle gelmişti. Kazan Hanlığı’nı batı ve kuzey sınırlarında Rusya, doğusunda Sibir Hanlığı, güneyinde Kırım Hanlığı, Aşağı İdil’de ise Ejderhan Hanlığı çevrelemekte idi. Uzun süreden beri cereyan etmekte olan taht mücadeleleri ve iç çekişmeler neticesinde hanlıklar birbirine düştü. Özellikle Kazan ve Kırım hanlıkları arasında amansız bir mücadele başladı. İki hanlık, içinde bulunduğu bu durumdan kurtulmak için birtakım barış teşebbüslerinde bulundular. Huzuru tesis etmek isteyen Kırım Hanı, kızı Süyünbike’yi Kazan’a gelin göndermeye karar verdi.

Kimdi Bu Süyünbike ?

Süyünbike, Nogay kabilesinden Kırım Hanı Yusuf Mirza beyin kızıdır. İki hanlık arasındaki münasebetlerin bozuk olduğu bir zamanda Süyünbike’ye mühim bir vazife verildi. Kazan’a giderek Can Ali Han ile evlenecek, böylece iki hanlık arasındaki düşmanlık bitecekti. Süyünbike, babasının isteği üzerine 17 yaşındayken 1533’te Can Ali Han ile evlendi. Ancak bu evlilik, hanın ölümü üzerine sadece 3 yıl sürdü. İkinci evliliğini Safa Giray Han ile yapan Süyünbike, 13 yıl evli kaldı. Bu izdivaçtan 1547’de Ödemiş Giray isminde bir oğlu oldu. Hanlığın karanlık günleri, 1549’da Safa Giray Han’ın vefatıyla başladı. Bu tarihten sonra Kazan hansız, Süyünbike dul, iki yaşındaki oğlu da yetim kaldı.

Yazının tamamını Yedikıta Dergisi 128. sayısından (Nisan 2019) okuyabilirsiniz.

Veysel Sekmen

Recent Posts

Karadeniz’in Çanakkalesi HARŞİT

Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…

3 hafta ago

İngiltere’den İstanbul Manzarası Mesut İnsanlar Panoraması

Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…

3 hafta ago

Gerze’nin Sevimli Misafiri Balina Aydın’ın İlginç Hikâyesi

Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…

3 hafta ago

Sarayda Kahve Nasıl İkram Edilirdi?

Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…

3 hafta ago

Büyük Selçuklu Sultanlarının Âlimlerle Münasebetleri

Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…

3 hafta ago

Liyakât ve Ehliyet Okulu Enderun İnfografiği

Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!

3 hafta ago