Tecrübe Konuşuyor

“Şifahî Değil, Kitabî Millet Olalım”

Kültür-sanat çevrelerince çok iyi tanınan Süheyl Ünver’in kızı Gülbün Mesara Hanım’la babası, aile hayatları, yetiştikleri muhit ve tezyinî sanatlar üzerine hasbihal ettik…

Meşhur bir kültürsanat insanının kızısınız. Aileniz, çocukluğunuz, gençliğiniz ve eğitim öğretim hayatınızı kısaca anlatır mısınız?

Tahmin edebileceğiniz gibi çok aydın bir ailenin içinde yetiştim ama babamın mesleği ve sanat hayatına dair bilgilenmem, büyümeye başladığım yıllarda gerçekleşmişti. Ben küçücük bir kızken bile, kendi çalışma odasında bana verdiği dolaba koyduğum ve benim adıma imzaladığı kitaplarla birlikte, daha o yıllarda küçücük bir kitaplığa sahip olmuştum.

Kadıköy-Mühürdar’da aile apartmanında doğduk, büyüdük ve okullarımızı orada tamamladık. Ben Üsküdar Amerikan Kız Lisesi mezunuyum. Ağabeyim Aydın Ünver ise Saint Joseph’te okudu, sonra da Galatasaray Lisesi’ni bitirdi. 1958’de New York’ta Columbia Üniversitesi’nde ziyaretçi profesör olarak görev alan babamla birlikte ailece Amerika’ya gittik. O dönemde ben ailenin tercümanı durumundaydım. Böylece babamın çeşitli ziyaretlerine ve kültürel toplantılarına ben de bir şekilde katılmış oluyordum. Haliyle o zamanlar klasik sanatlarımız hakkında ciddi bir fikrim ve bilgim yoktu.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi 93. sayısından (Mayıs 2016) okuyabilirsiniz.

Yedikıta Dergisi

Recent Posts

Dijital Arşiv Çağı

Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…

1 gün ago

Dünyanın Arşivi Burada!

Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…

1 gün ago

Orta Çağ’da Efsaneler, Korkular ve Gerçekler

Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…

1 gün ago

Avrupa’yı Titreten Timurlu Kasırgası

Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…

1 gün ago

Bilgi Dijitalleşiyor, Kütüphaneler Dönüşüyor!

Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…

1 gün ago

Avrupa’nın Kalbinde Dijital Kütüphanecilik Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…

1 gün ago