Tecrübe Konuşuyor

“Şifahî Değil, Kitabî Millet Olalım”

Kültür-sanat çevrelerince çok iyi tanınan Süheyl Ünver’in kızı Gülbün Mesara Hanım’la babası, aile hayatları, yetiştikleri muhit ve tezyinî sanatlar üzerine hasbihal ettik…

Meşhur bir kültürsanat insanının kızısınız. Aileniz, çocukluğunuz, gençliğiniz ve eğitim öğretim hayatınızı kısaca anlatır mısınız?

Tahmin edebileceğiniz gibi çok aydın bir ailenin içinde yetiştim ama babamın mesleği ve sanat hayatına dair bilgilenmem, büyümeye başladığım yıllarda gerçekleşmişti. Ben küçücük bir kızken bile, kendi çalışma odasında bana verdiği dolaba koyduğum ve benim adıma imzaladığı kitaplarla birlikte, daha o yıllarda küçücük bir kitaplığa sahip olmuştum.

Kadıköy-Mühürdar’da aile apartmanında doğduk, büyüdük ve okullarımızı orada tamamladık. Ben Üsküdar Amerikan Kız Lisesi mezunuyum. Ağabeyim Aydın Ünver ise Saint Joseph’te okudu, sonra da Galatasaray Lisesi’ni bitirdi. 1958’de New York’ta Columbia Üniversitesi’nde ziyaretçi profesör olarak görev alan babamla birlikte ailece Amerika’ya gittik. O dönemde ben ailenin tercümanı durumundaydım. Böylece babamın çeşitli ziyaretlerine ve kültürel toplantılarına ben de bir şekilde katılmış oluyordum. Haliyle o zamanlar klasik sanatlarımız hakkında ciddi bir fikrim ve bilgim yoktu.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi 93. sayısından (Mayıs 2016) okuyabilirsiniz.

Yedikıta Dergisi

Recent Posts

Karadeniz’in Çanakkalesi HARŞİT

Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…

3 hafta ago

İngiltere’den İstanbul Manzarası Mesut İnsanlar Panoraması

Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…

3 hafta ago

Gerze’nin Sevimli Misafiri Balina Aydın’ın İlginç Hikâyesi

Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…

3 hafta ago

Sarayda Kahve Nasıl İkram Edilirdi?

Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…

3 hafta ago

Büyük Selçuklu Sultanlarının Âlimlerle Münasebetleri

Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…

3 hafta ago

Liyakât ve Ehliyet Okulu Enderun İnfografiği

Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!

3 hafta ago