Osmanlı Tarihi

Selîmî (Şair Sultanlar-8)

Başarılı devlet idaresinin yanında, divan sahibi şairlerden olup devrinin önde gelen sanatkarları arasındadır…

Kânûnî Sultan Süleyman’ın oğlu olan Sultan İkinci Selim’in saltanat devri (1566-1574) de babası ve dedesinin devri gibi Osmanlı topraklarının süratle genişlediği bir dönem olmuştur. Bu sürenin bir duraklama devri olduğunu söylemek esasen doğru değildir. İsyanlar çıkan Yemen’in tekrar itaat altına alınması, stratejik bakımdan büyük ehemmiyete sahip Kıbrıs adasının fethi, Kuzey Afrika’da İspanyollar elinde bulunan Tunus’un kesin olarak Osmanlı topraklarına katılması, Ejderhan seferi, Açe Müslüman devleti ile münasebetlerin kurulmasıgibi mühim faaliyetler hep bu devirde olmuştur.

Sultan Selim’in, önceki padişahlar gibi sefere çıkmaması, devlet işlerini vezirlerine bıraktığından değil, devrindeki seferlerin daha ziyade büyük deniz seferleri olmasından kaynaklanmıştır. Bununla beraber kendisine gelinceye kadarki hükümdarlar içinde, İstanbul’da vefat eden ilk Osmanlı sultanıdır. Evvelkiler, ya seferde yahut da sefer yolunda “Rahmet-i Rahmân”a kavuşmuşlardır. Avrupalılar karşısında ilk Osmanlı mağlubiyeti olarak kabul edilen İnebahtı Deniz Savaşı (1571) da bu devirde cereyan etmiş fakat kısa zamanda yeniden yapılan Osmanlı donanması karşısında Venedikliler barış istemek mecburiyetinde bırakılmıştır. Osmanlı mimarisinin en mükemmel addedilen eseri Edirne’deki Selimiye Camii de, bu padişah tarafından yaptırılmıştır.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi 51. sayısından (Kasım 2012) okuyabilirsiniz.

Mehmet Amaç

Recent Posts

Dijital Arşiv Çağı

Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…

1 gün ago

Dünyanın Arşivi Burada!

Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…

1 gün ago

Orta Çağ’da Efsaneler, Korkular ve Gerçekler

Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…

1 gün ago

Avrupa’yı Titreten Timurlu Kasırgası

Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…

1 gün ago

Bilgi Dijitalleşiyor, Kütüphaneler Dönüşüyor!

Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…

1 gün ago

Avrupa’nın Kalbinde Dijital Kütüphanecilik Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…

1 gün ago