Osmanlı Tarihi

Selîmî (Şair Sultanlar-8)

Başarılı devlet idaresinin yanında, divan sahibi şairlerden olup devrinin önde gelen sanatkarları arasındadır…

Kânûnî Sultan Süleyman’ın oğlu olan Sultan İkinci Selim’in saltanat devri (1566-1574) de babası ve dedesinin devri gibi Osmanlı topraklarının süratle genişlediği bir dönem olmuştur. Bu sürenin bir duraklama devri olduğunu söylemek esasen doğru değildir. İsyanlar çıkan Yemen’in tekrar itaat altına alınması, stratejik bakımdan büyük ehemmiyete sahip Kıbrıs adasının fethi, Kuzey Afrika’da İspanyollar elinde bulunan Tunus’un kesin olarak Osmanlı topraklarına katılması, Ejderhan seferi, Açe Müslüman devleti ile münasebetlerin kurulmasıgibi mühim faaliyetler hep bu devirde olmuştur.

Sultan Selim’in, önceki padişahlar gibi sefere çıkmaması, devlet işlerini vezirlerine bıraktığından değil, devrindeki seferlerin daha ziyade büyük deniz seferleri olmasından kaynaklanmıştır. Bununla beraber kendisine gelinceye kadarki hükümdarlar içinde, İstanbul’da vefat eden ilk Osmanlı sultanıdır. Evvelkiler, ya seferde yahut da sefer yolunda “Rahmet-i Rahmân”a kavuşmuşlardır. Avrupalılar karşısında ilk Osmanlı mağlubiyeti olarak kabul edilen İnebahtı Deniz Savaşı (1571) da bu devirde cereyan etmiş fakat kısa zamanda yeniden yapılan Osmanlı donanması karşısında Venedikliler barış istemek mecburiyetinde bırakılmıştır. Osmanlı mimarisinin en mükemmel addedilen eseri Edirne’deki Selimiye Camii de, bu padişah tarafından yaptırılmıştır.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi 51. sayısından (Kasım 2012) okuyabilirsiniz.

Mehmet Amaç

Recent Posts

Karadeniz’in Çanakkalesi HARŞİT

Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…

3 hafta ago

İngiltere’den İstanbul Manzarası Mesut İnsanlar Panoraması

Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…

3 hafta ago

Gerze’nin Sevimli Misafiri Balina Aydın’ın İlginç Hikâyesi

Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…

3 hafta ago

Sarayda Kahve Nasıl İkram Edilirdi?

Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…

3 hafta ago

Büyük Selçuklu Sultanlarının Âlimlerle Münasebetleri

Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…

3 hafta ago

Liyakât ve Ehliyet Okulu Enderun İnfografiği

Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!

3 hafta ago