Dünya Tarihi

Schwetzıngen Camii

Avrupa’da, bilhassa Alman prensliklerinde “Turquerie” yani bugünün tersine Müslüman kültürüne özenme modası vardı. Saksonya kralı kendisine Osmanlı’nın yeniçerilerini örnek alarak yeniçeri ocağı kurdururken Avrupalı asilzadeler Osmanlı sultanları gibi giyinmeye özen gösterirlerdi…

Bugün başta Almanya olmak üzere Avrupa`da irili ufaklı yüzlerce cami bulunuyor. Bu camiler bilhassa İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’ya giden Müslümanlar tarafından yapılmış. Almanya’da Müslümanlara ibadethane olarak yapılmış ilk caminin 1915 yılında Müslüman esirler için Wünsdorf’ta yapılan cami olduğu kabul edilmekte idi. Edilmekte idi diyoruz çünkü bu camiden bir buçuk asır önce Almanya’da yapılmış başka bir cami var. Zamanımızdan 230 sene önce inşa edilmiş bir cami; hem de iki minareli… Schwetzingen Camii, iki minaresi ve güzel mimarisiyle tarihin derinliklerinden gelen eserlerden biri.

Bir Zamanlar Avrupa’da Osmanlı Modası Vardı

Bu cami, Bavyera Dükü’nün sarayının bahçesinde 1776’dan itibaren yapımına başlanan “Türk Bahçesi/Parkı” (Jardin Turc/Türkischer Garten) projesinin bir parçasıdır. O devir Avrupa’sında, bilhassa Fransa ve Almanya’da “Turquerie” yani bugünün tersine Türk kültürüne özenme modası vardı. Türk kültüründen kastedilen Müslüman Osmanlı kültürüdür. Mesela Saksonya kralı kendisine Osmanlı’nın yeniçerilerini örnek alarak yeniçeri ocağı kurdurmuş. Diğer ülkelerde asilzadeler Osmanlı padişah ve sultanları gibi giyinmeye özen gösterirlermiş. Mozart’ın Türk Marşı veya Beethoven’in 9. Senfonisi’nin bir kısmında “Türkische Musik”lerin yer alması Mehter ve Osmanlı kültüründen aldıkları tesirle aynı döneme düşer.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Ocak  (29. Sayı 2011) sayısından okuyabilirsiniz.

Ömer Faruk Yılmaz

Recent Posts

Karadeniz’in Çanakkalesi HARŞİT

Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…

3 hafta ago

İngiltere’den İstanbul Manzarası Mesut İnsanlar Panoraması

Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…

3 hafta ago

Gerze’nin Sevimli Misafiri Balina Aydın’ın İlginç Hikâyesi

Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…

3 hafta ago

Sarayda Kahve Nasıl İkram Edilirdi?

Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…

3 hafta ago

Büyük Selçuklu Sultanlarının Âlimlerle Münasebetleri

Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…

3 hafta ago

Liyakât ve Ehliyet Okulu Enderun İnfografiği

Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!

3 hafta ago