1546 yılında Manisa’da dünyaya gelen Sultan Üçüncü Murad özellikle Manisa’da sancakbeyliği yaptığı sırada değerli hocalardan ilim tahsil etmiş, idarî ve askerî sahada iyi bir eğitim görmüştü. Babası Sultan İkinci Selim’in vefatı üzerine Osmanlı tahtına oturan Üçüncü Murad aynı zamanda edebî yönü kuvvetli bir şair olup şiirlerinde “Murâdî” mahlasını kullanmaktaydı…

Sultan İkinci Selim’in oğlu, Kanuni Sultan Süleyman’ın torunu olan Sultan Üçüncü Murad Han, 1546 yılında Manisa’da dünyaya geldi.

Küçük yaşından itibaren, bilhassa Manisa sancakbeyliği sırasında kıymetli hocalardan tahsil ve terbiye gördü. İdarî ve askerî sahalarda iyi bir eğitim aldı. İslâmî ilimleri, ulemadan İbrahim Efendi ile Mehmed Sadüddin Efendi’den okudu. Arapça ve Farsçayı mükemmel derecede öğrendi.

1574 yılında babasının vefatı üzerine Osmanlı tahtına cülus eden Murad Han’ın saltanat yıllarında Osmanlı sınırları, doğuda Hazar Denizi kıyılarına kadar ulaşmıştır. Bu büyük fetih harekâtı sırasında Özdemiroğlu Osman Paşa ve Ferhad Paşa gibi büyük kumandanlar, muhteşem zaferler kazanmışlardır.

Hayır eserleri vücuda getirmek hususunda da büyük gayretler sarf eden padişah, en büyük imar faaliyetlerini Haremeyn-i Şerifeyn’e hasretmiştir. Manisa’da yaptırdığı Muradiye Camii ve Külliyesi de bugün onun ismini yaşatan muhteşem bir Mimar Sinan eseridir.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Mayıs (57. Sayı 2013) sayısından okuyabilirsiniz.

Mehmet Amaç

Recent Posts

Karadeniz’in Çanakkalesi HARŞİT

Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…

3 hafta ago

İngiltere’den İstanbul Manzarası Mesut İnsanlar Panoraması

Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…

3 hafta ago

Gerze’nin Sevimli Misafiri Balina Aydın’ın İlginç Hikâyesi

Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…

3 hafta ago

Sarayda Kahve Nasıl İkram Edilirdi?

Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…

3 hafta ago

Büyük Selçuklu Sultanlarının Âlimlerle Münasebetleri

Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…

3 hafta ago

Liyakât ve Ehliyet Okulu Enderun İnfografiği

Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!

3 hafta ago