Orta Asya’nın en bereketli topraklarında, ata yurdu Ötüken diyarındayız. Buralarda ne kat kat apartmanlar ne de asfalt yollar var. Bozkırın ortasında sessiz sedasız, tabiatla iç içe akıp giden bir hayat… Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’da başlayan yolculuğumuzda Hun, Göktürk ve Uygur devletlerinin beldelerine uzanıyoruz… Moğolistan’ın açık hava müzesi Ötüken diyarından en yeni bilgiler ve fotoğraflar ilk defa Yedikıta’da
İlkokul sıralarında tanıştık Hunlar, Göktürkler, Uygurlarla. Yaşanan kuraklık sebebiyle koca bir millet Orta Asya’yı terk etmiş, tarih boyunca 16 imparatorluk ve 116 devlet kurmuş… Göçer bir millet olarak dünyanın her köşesine yayılmış, her coğrafyada çeşitli hatıralar bırakmış, sonunda Anadolu’da karar kılmışız. Bütün bu bilgileri tespit eden de Batılı bilim adamlarıydı. Onlar Asya’nın ortalarına kadar gidip bölgeyi araştırmıştı. Peki, bugüne kadar neden içimizden birileri, bizim geçmişimizi araştırmamıştı?
Sekizi profesör on altı arkadaş, Moğolistan’a, atalarımızın geldiği coğrafyaya gidiyoruz. Türk tarihinin en eski eserlerini, adeta tapu senetlerini barındıran bir ülkeyi ziyaret edeceğiz.
Moğolistan’a, Moskova üzerinden aktarmalı gideceğiz. Uçağımız Karadeniz, Kırım ve Ukrayna semalarında kuş gibi uçarken Türk tarihinin muhteşem geçmişini hayal ediyorum. Eskiden “Türk düşmanı komünistler Moskova’ya” deniyordu. Şimdi devir değişti. “Türk kültür tarihini araştırmak isteyenler Moskova üzerinden Moğolistan’a” diyoruz. Dünyanın birçok yerine uçak kaldı-ran Türk Hava Yolları, Moğolistan’a da kanat çırpsa ne iyi olurdu.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi Ekim (26. Sayı 2010) sayısından okuyabilirsiniz.
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…