Kültür Tarihi

Mimar Sinan’ın Büyükçekmece Köprüsü

Mimar Sinan’ın, “köprü eserlerimin içinde şaheserimdir” dediği Kanunî Sultan Süleyman Köprüsü, mimarîsi ve estetiğiyle hayran bırakan ve insana hizmet anlayışının zirvesi sayılabilecek bir eserdir.

Mimar Sinan’dan Öğreneceğimiz Çok şey Var

Geçtiğimiz ay, yurdun büyük bölümünü etkisine alan yoğun yağışlardan, İstanbul da çok etkilendi. Meydana gelen sel sebebiyle yüzlerce binayı su bastı, onlarca insan hayatını kaybetti, birçok kişi evsiz kaldı ve milyonlarca lira zarar meydana geldi.

Sel felaketinde dikkat çeken karelerden biri de, selden zarar gören modern yapılara rağmen sapasağlam ayakta kalan Büyükçekmece Köprüsü’ydü. 4 buçuk asır önce, Mimar Sinan’ın inşa ettiği köprünün yüzyıllara meydan okuması ve deprem, sel gibi afetlere rağmen günümüze kadar ayakta kalabilmesi “Mimar Sinan’dan öğrenecek çok şeyimiz var!..” dedirtiyor…

On altıncı asırda ünlü Osmanlı mimarı Mimar Sinan tarafından Büyükçekmece Gölü ve Marmara Denizi’ni ayıran boğaz üzerinde inşa edilen Kanunî Sultan Süleyman Köprüsü, İstanbul’dan Rumeli’ye uzanan kervan ve sefer yolu üzerinde bulunan büyük bir su yapısıdır.

Kanunî Sultan Süleyman (1520-1566), Büyükçekmece’deki eski köprü harap halde olduğundan yolcuların ve sefer zamanı ordunun geçişini kolaylaştırmak, yiyecek ve mühimmat naklini hızlandırmak gayesiyle yeni bir köprü inşası için Hassa Başmimarı Koca Sinan’a emir vermiştir. Köprünün yapımına, Kanunî Sultan Süleyman’ın son seferi olan Zigetvar’a çıkılırken başlanmıştır. Bu inşaat için Defterdar Hasan Çelebi ile Muhasebeci Hüsrev Bey, bina emini ve bina nâzırı tayin edilmişlerdir.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Ekim (14. Sayı 2009) sayısından okuyabilirsiniz.

Osman Doğan

Recent Posts

Karadeniz’in Çanakkalesi HARŞİT

Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…

3 hafta ago

İngiltere’den İstanbul Manzarası Mesut İnsanlar Panoraması

Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…

3 hafta ago

Gerze’nin Sevimli Misafiri Balina Aydın’ın İlginç Hikâyesi

Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…

3 hafta ago

Sarayda Kahve Nasıl İkram Edilirdi?

Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…

3 hafta ago

Büyük Selçuklu Sultanlarının Âlimlerle Münasebetleri

Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…

3 hafta ago

Liyakât ve Ehliyet Okulu Enderun İnfografiği

Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!

3 hafta ago