Eşrefoğlu, dost bağının bülbülüydü. Sözüyle kalplere selamet, sohbetiyle meclislere saadet, kalemiyle sayfalara letafet verdi. Kelamı, muhabbete kardı da söyledi. Davayı cihana yaydı da söyledi. Manayı hikmete saldı da söyledi…
Gelin yine aydınlanalım besmele ile. Hamd ü senalar edelim Allahü Teâlâ’ya. Ardından aşk ile salat ü selam gönderelim Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.). Girelim hele bir kitabın daha sayfaları arasına. Okudukça gönensin içimiz, sözün ikliminde serinleyelim. Sevgiye yol dizelim sayfa sayfa. Ol eser ki Müzekki’n-Nüfûs’tur. Nefisleri arındırmak, kalpleri cilalamak için nakşedilmiştir sayfalara. Tezkiye edelim hele nefislerimizi. Lakin evvela tanıyıverelim Müzekki’n-Nüfus’u telif eden Eşrefzade’yi.
Geceleri seccadede, gündüzleri gaza meydanında cehd eden Sultan Murad Hüdavendigar Han’ın tahta çıkışının 17. yılıdır. Küffar, inim inim inlemekte; İslâm, yaylım yaylım açılmakta; erenler, Anadolu’da dolaşıp aşk dokumaktadır halka.
Yazının tamamını Yedikıta Dergisi 148. sayısından (Aralık 2020) okuyabilirsiniz.
Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…
Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…
Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…
Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…
Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…
Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!