Eşrefoğlu, dost bağının bülbülüydü. Sözüyle kalplere selamet, sohbetiyle meclislere saadet, kalemiyle sayfalara letafet verdi. Kelamı, muhabbete kardı da söyledi. Davayı cihana yaydı da söyledi. Manayı hikmete saldı da söyledi…
Gelin yine aydınlanalım besmele ile. Hamd ü senalar edelim Allahü Teâlâ’ya. Ardından aşk ile salat ü selam gönderelim Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.). Girelim hele bir kitabın daha sayfaları arasına. Okudukça gönensin içimiz, sözün ikliminde serinleyelim. Sevgiye yol dizelim sayfa sayfa. Ol eser ki Müzekki’n-Nüfûs’tur. Nefisleri arındırmak, kalpleri cilalamak için nakşedilmiştir sayfalara. Tezkiye edelim hele nefislerimizi. Lakin evvela tanıyıverelim Müzekki’n-Nüfus’u telif eden Eşrefzade’yi.
Geceleri seccadede, gündüzleri gaza meydanında cehd eden Sultan Murad Hüdavendigar Han’ın tahta çıkışının 17. yılıdır. Küffar, inim inim inlemekte; İslâm, yaylım yaylım açılmakta; erenler, Anadolu’da dolaşıp aşk dokumaktadır halka.
Yazının tamamını Yedikıta Dergisi 148. sayısından (Aralık 2020) okuyabilirsiniz.
Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…
Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…
Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…
Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…
Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…
Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…