Son dönemde ülke ve dünya gündemine oturan Topçu Kışlası etrafındaki tartışmalar hâlâ devam ediyor. 1940’ta Lütfi Kırdar tarafından yıktırılan kışlanın yapım tarihi net olarak tespit edilebilmiş değil. Fakat son dönemde bazılarının iddia ettiği gibi ona ait plan, harita vs. de yok değil! Bu çalışmayla sizlerin dikkatlerine sunduğumuz, Araştırmacı-Tarihçi Osman Doğan ve Türk Arşivciler Derneği Yönetim Kurulu üyesi Ebul Faruk Önal’ın Osmanlı Arşivi’nde bulduğu Topçu Kışlası ve etrafına ait plan ve harita, söz konusu bina ve bölge hakkında daha sağlıklı bilgiler sunuyor…
1800’lü yılların başında Sultan Üçüncü Selim devrinde yapıldığını tahmin ettiğimiz Topçu Kışlası kapıkulu askerlerinin topçu sınıfı için inşa edilmişti. Yapının ilk inşası devrine ait harita, plan vesair çizimlere maalesef ulaşabilmiş değiliz. Fakat 1851 yılında yapılmış olan ve daha evvel yine Yedikıta Tarih ve Kültür Dergisi’nce yayınlanan panoramik resimde görülen kışla ve kışla camiinden sonra, son dönemde tekrar gündeme oturan kışlaya ait plan (1869) ve 1913 tarihli bir harita bulundu. Başbakanlık Osmanlı Arşivleri’nde bulunan plana ait kayıt ayrıntıları Abdülkadir Dündar tarafından hazırlanan kitapta (Arşivlerdeki Plan ve Çizimler Işığı Altında Osmanlı İmar Sistemi, XVIII ve XIX. Yüzyıl, T.C. Kültür Bakanlığı, 2000) verilmiş. Ancak bahsettiğimiz harita geçen Haziran ayı içerisinde basın yoluyla yaptığımız bilgilendirmeye dek kamuoyuna sunulmamıştı.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 60. sayısından (Ağustos 2013) okuyabilirsiniz.
Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…
Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…
Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…
Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…
Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…
Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…
View Comments
Mükemmel
Teşekkürler