Categories: İlk Defa

İttihatçılardan Satılık Kışla

Son dönemde ülke ve dünya gündemine oturan Topçu Kışlası etrafındaki tartışmalar hâlâ devam ediyor. 1940’ta Lütfi Kırdar tarafından yıktırılan kışlanın yapım tarihi net olarak tespit edilebilmiş değil. Fakat son dönemde bazılarının iddia ettiği gibi ona ait plan, harita vs. de yok değil! Bu çalışmayla sizlerin dikkatlerine sunduğumuz, Araştırmacı-Tarihçi Osman Doğan ve Türk Arşivciler Derneği Yönetim Kurulu üyesi Ebul Faruk Önal’ın Osmanlı Arşivi’nde bulduğu Topçu Kışlası ve etrafına ait plan ve harita, söz konusu bina ve bölge hakkında daha sağlıklı bilgiler sunuyor…

1800’lü yılların başında Sultan Üçüncü Selim devrinde yapıldığını tahmin ettiğimiz Topçu Kışlası kapıkulu askerlerinin topçu sınıfı için inşa edilmişti. Yapının ilk inşası devrine ait harita, plan vesair çizimlere maalesef ulaşabilmiş değiliz. Fakat 1851 yılında yapılmış olan ve daha evvel yine Yedikıta Tarih ve Kültür Dergisi’nce yayınlanan panoramik resimde görülen kışla ve kışla camiinden sonra, son dönemde tekrar gündeme oturan kışlaya ait plan (1869) ve 1913 tarihli bir harita bulundu. Başbakanlık Osmanlı Arşivleri’nde bulunan plana ait kayıt ayrıntıları Abdülkadir Dündar tarafından hazırlanan kitapta (Arşivlerdeki Plan ve Çizimler Işığı Altında Osmanlı İmar Sistemi, XVIII ve XIX. Yüzyıl, T.C. Kültür Bakanlığı, 2000) verilmiş. Ancak bahsettiğimiz harita geçen Haziran ayı içerisinde basın yoluyla yaptığımız bilgilendirmeye dek kamuoyuna sunulmamıştı.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi 60. sayısından (Ağustos 2013) okuyabilirsiniz.

 

Yedikıta Dergisi

View Comments

Recent Posts

Dijital Arşiv Çağı

Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…

1 gün ago

Dünyanın Arşivi Burada!

Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…

1 gün ago

Orta Çağ’da Efsaneler, Korkular ve Gerçekler

Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…

1 gün ago

Avrupa’yı Titreten Timurlu Kasırgası

Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…

1 gün ago

Bilgi Dijitalleşiyor, Kütüphaneler Dönüşüyor!

Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…

1 gün ago

Avrupa’nın Kalbinde Dijital Kütüphanecilik Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…

1 gün ago