O, Yavuz Sultan Selim’in başkadını ve Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Valide Sultan’dır. Osmanlı sarayında yarı resmî ve nüfuzlu bir “Valide Sultanlık” makamı, “Mehd-i Ulyâ-yı Saltanat” adıyla ilk defa onun zamanında kurulur. Manisa’dan Sırbistan’a, Marmaris’ten Trabzon’a onlarca hayır eserinin bânîsi ve dahi mesir macunu geleneğinin sebeb-i zuhurudur…
Hafsa Valide Sultan’ın hayatının ilk devirleri hakkındaki bilgilerimiz sınırlıdır. Vefat ettiğinde elli altı yaşında olduğundan, 1478’de doğduğu düşünülür. Arşiv kayıtlarında babasının isminin, Abdülmuin, Abdülhay ve Abdurrahman şeklinde geçmesi, İslâm’la, Osmanlı sarayına dâhil olduktan sonra şereflendiğine işarettir.
Ayşe Hafsa ismi verilen bu zeki, ağırbaşlı, kabiliyetli ve iyi ahlâklı hanımefendi, ileride padişah hanımı ve validesi olabilmesi için Harem-i Hümâyûn’un tecrübeli hocalarının nezaretinde, iyi bir talim ve terbiyeye tabi tutulur. 1493’te de Osmanlı’nın Yavuz lakaplı şehzadesi Selim ile izdivacı yapılır. Gençlik yıllarını, Şehzade Selim’in sancakbeyi olduğu Trabzon’da geçirir ve 6 Kasım 1494’te, geleceğin “Muhteşem Süleyman”ını burada dünyaya getirir.
Yazının tamamını Yedikıta Dergisi 157. sayısından (Eylül 2021) okuyabilirsiniz.
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…