Gezi

Huzura Hasret Bir Memleket Somali

Bu topraklarla eski ve köklü bir bağımız var. afrika’daki birçok bölge gibi buraları da himayesine alan Osmanlıların Habeş eyaleti’nin bir parçası olarak 360 yıl yönettiği bu diyarlarda dikkatimizi ilk çeken şey iç savaşlarda tahrip edilen, yıkılan binalar, aşırı güvenlik önlemleri, fakir halk ve perişanlık…

Afrika dünyanın üçüncü büyük kıtası ve Müslümanların ilk hicret ettikleri coğrafyalardan birisi. Peygamber Efendimiz ’in (s.a.v.) sahabelerini bağrına basan Kral Necaşi’nin yurdu. İlk müezzin Hz. Bilal-i Habeşi’nin doğup büyüdüğü topraklar; Habeş diyarı. Osmanlı döneminde huzur ve barış içinde yaşamış insanlar. Ancak Osmanlı buralardan çekildiğinde huzurunu ve istikrarını kaybetmiş; hastalıkların, iç savaşların, yoksulluğun pençesine düşmüş, emperyalistler tarafından sömürülmüş, Batı’nın müdahalesi yaraları daha da derinleştirmiş.

Avrupa kıtasından Cebelitarık Boğazı ile ayrılan Afrika, Asya ve Amerika’dan sonraki üçüncü büyük kıta. Dünyanın en büyük çölü olan Sahra Çölü de Afrika’da. Toplam nüfusu yaklaşık 900 milyon olan kıtanın yarısına yakını Müslüman. Müslümanlar kıtanın doğu, batı ve kuzey bölgelerinde yoğunlaşıyor. Kıta topraklarının %50’si yetersiz yağış sebebiyle kurak. Hatta dünyadaki kurak toprakların üçte biri Afrika’da bulunuyor.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Mart (67. Sayı 2014) sayısından okuyabilirsiniz.

Yedikıta Dergisi

Recent Posts

Dijital Arşiv Çağı

Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…

2 gün ago

Dünyanın Arşivi Burada!

Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…

2 gün ago

Orta Çağ’da Efsaneler, Korkular ve Gerçekler

Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…

2 gün ago

Avrupa’yı Titreten Timurlu Kasırgası

Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…

2 gün ago

Bilgi Dijitalleşiyor, Kütüphaneler Dönüşüyor!

Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…

2 gün ago

Avrupa’nın Kalbinde Dijital Kütüphanecilik Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…

2 gün ago