Saltanatı kaldırarak Osmanlı Devleti’ne son veren TBMM, halifelik makamını sadece dinî muhtevalı bir müessese olarak devam edecek şekilde karara bağlamıştı. Bu karar üzerine son padişah ve halife Altıncı Mehmed Vahidüddin, vatanı terke mecbur kalacaktı. Veliahd Abdülmecid halife tayin edilerek siyasî faaliyetlerin dışında kalması adına onunla birtakım sözleşmeler imzalanacak, fakat bir süre sonra hilafet de kaldırılacaktı. İşte, Osmanlı’nın son ve en hassas mevzularından olan Hilafet meselesi…
İslâm tarihinde hilafet müessesesi 632 tarihinde Hazret-i Ebubekir’in (r.a.) halifeliği ile başlamıştır. Kâmil hilafet devri dört halife yani Hazret-i Ebûbekir, Hazret-i Ömer, Hazret-i Osman ve Hazret-i Ali (r. anhüm) devirleridir. Halifeliğin Osmanlılara geçişi ise 1517 senesinde Yavuz Sultan Selim’in Mısır’ı idaresine alması iledir. Yavuz Sultan Selim’den son padişah Sultan Mehmed Vahidüddin’e gelinceye kadar geçen zaman içinde Osmanlı padişahları hem sultan hem de halife idiler.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 50. sayısından (Ekim 2012) okuyabilirsiniz.
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…