Kültür Tarihi

Fatih’e Hakaret Operası

Fatih Sultan Mehmed’e isnad edilen uydurma bir hikâyeyi konu alan opera, bir zamanlar diplomatik krizlere yol açmıştı. G. Rossini’nin Avrupa’da yazdığı, Fatih Sultan Mehmed’i aşağılayan opera, “2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti” faaliyetleri kapsamında İstanbul’un merkezinde sahnelendi…

Şüphesiz, 1453’te gerçekleşen İstanbul’un fethi, dünya tarihinde çok büyük bir dönüm noktasıdır. Fetih, özellikle İslâm dünyası ile Hıristiyan Batı medeniyeti arasındaki ilişkiler açısından olumlu ve olumsuz birçok yeni gelişmelere sebep olmuştur. Bilhassa Batı’da İslâm düşmanlığının artmasında fethin tesiri göz ardı edilemez. Alman şarkiyatçı Carl Heinrich Becker, İstanbul’un fethiyle İslâmiyet’in Avrupa’da genişlemesi, yayılması ve böylece Hıristiyanlığın önüne sed çekilmesinin; Batı’da İslâm düşmanlığının temel sebebi ve ilk tarihi olduğunu ileri sürmüştür. Şunu da hemen belirtelim ki, 20. yüzyılda bile bazı batılı yazarlar o günün Batı dünyasını fetih karşısında duyarsız kalmakla suçlamışlardır. Alman misyoner Julius Richter “Bizans İmparatorluğu yavaş yavaş eriyip, İslâm imparatorluğu içinde yok olurken, hatta 1453 tarihinde Osmanlı Türkleri İstanbul’u fethederken, Hıristiyanlar her şeyden habersiz ve gailesiz bir hayat yaşıyorlardı.” demekten kendini alamamıştır.

Aslında Richter’in söylediğinin aksine Batı, İstanbul’un fethine pek de duyarsız kalmamıştı. Batı’da, günümüze kadar Konstantinopolis’in İstanbul oluşunun intikamını almak için Fatih’le ve fetihle alakalı yüzlerce eser ve binlerce makale kaleme alınmıştır ve bu türden yazılar halen devam etmektedir.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Eylül  (25. Sayı 2010) sayısından okuyabilirsiniz.

Dr. Ahmet Uçar

Recent Posts

Dijital Arşiv Çağı

Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…

1 gün ago

Dünyanın Arşivi Burada!

Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…

1 gün ago

Orta Çağ’da Efsaneler, Korkular ve Gerçekler

Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…

1 gün ago

Avrupa’yı Titreten Timurlu Kasırgası

Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…

1 gün ago

Bilgi Dijitalleşiyor, Kütüphaneler Dönüşüyor!

Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…

1 gün ago

Avrupa’nın Kalbinde Dijital Kütüphanecilik Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…

1 gün ago