Gezi

Diyarbakır Ulu Camii

Evliya Çelebi’nin, hakkında “Öyle bir mükemmel yapıdır ki ondan daha düzgün, ondan daha sağlam yapılmasına imkân yoktur.” dediği Diyarbakır Ulu Camii Diyarbakır’ın en önemli tarihî yapılarından biridir. Kim tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmeyen Ulu Cami, yine Evliya Çelebi’ye göre Hazret-i Musa (a.s.) devrinde yapılmıştı…

Anadolu’yu tanımak isteyen Diyarbakır’ı, Diyarbakır’ı görmek isteyen Ulu Cami’yi ziyaret etmeli ilk olarak. Neden Diyarbakır ve Ulu Cami sorusunun cevabıysa tarihte saklı. Çünkü Diyarbakır, eski adıyla Amid veya Diyar-ı Bekr, Hazret-i Ömer (r.a.) devrinde Anadolu’da fethedilen ilk İslam toprağı (639). Bir nevi İslamiyet’in Anadolu’ya açılan kapısı. Şehir fethedildiği günden bu yana hep Müslümanlar tarafından yönetildiği gibi Anadolu’nun en eski camilerinden olan Ulu Cami de ilk inşa edildiği günden bu yana hep ibadethane olarak kullanıldı. Diyarbakır şehrinde bulunan tarihi camiler içinde en büyüğü ve en meşhuru merkezi bir konumda bulunan Ulu Cami’dir. Evliya Çelebi, ilk olarak kim tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmeyen Ulu Cami’nin, avluda gördüğü İbranice kitabeye dayanarak Hazret-i Musa (a.s.) devrinde yapıldığını söylemektedir.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi 81. sayısından (Mayıs 2015) okuyabilirsiniz.

Soner Demirsoy

View Comments

Recent Posts

Dijital Arşiv Çağı

Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…

1 gün ago

Dünyanın Arşivi Burada!

Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…

1 gün ago

Orta Çağ’da Efsaneler, Korkular ve Gerçekler

Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…

1 gün ago

Avrupa’yı Titreten Timurlu Kasırgası

Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…

1 gün ago

Bilgi Dijitalleşiyor, Kütüphaneler Dönüşüyor!

Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…

1 gün ago

Avrupa’nın Kalbinde Dijital Kütüphanecilik Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…

1 gün ago