Osmanlı Tarihi

Cezayir’in Kuruluş Mektubu

“Kâfirler Endülüs’ü istilâ ettikten sonra Vehran Kalesi’ne geldiler. Diğer beldelere tecâvüz etmek için Becâye ile Trablus’u aldılar. Sonra da bizim diyarımız Cezayir kaldı. Daire ortasında kalan nokta gibi garip ve şaşkın kaldık. Her taraftan bizi sıkıştırdılar…”

Cezayir’in Osmanlı’ya bağlanması konusu hâlâ ikna edici olarak açıklanamamıştır. Bu konuda kaynak ve bilgi sınırlıdır. Bunlar arasında en önemlileri Barbaros Hayreddin Paşa’nın Seyyid Muradî’ye yazdırdığı Gazavatname’si ve bu makalenin konusu olan Cezayirlilerin Osmanlı sultanına yazdıkları mektuptur. Bu mektubun Osmanlı denizcilik tarihi bakımından önemi büyüktür.

Barbarosların Faaliyetleri

Akdeniz’de fetih ve korsanlık faaliyetlerinde bulunan Barbaros Kardeşler 1502 yılında Şehzade Korkut’un emrine girmişlerdir. Şehzade Korkut’un Oruç ve Hızır Reislere yardım ve teşvikleri meşhurdur. Fakat 1512’de Osmanlı tahtına Yavuz Sultan Selim geçip bilahare Şehzade Korkut mağlup olunca Oruç ve Hızır kardeşler, Osmanlı ile irtibatı keserek kendi başlarına Akdeniz’de fetihlere başladılar.

Kuzey Afrika’daki İspanyol İşgali

İspanya’da Endülüs’ün sona ermesiyle Kuzey Afrika ülkeleri, İspanya tehdidiyle karşı karşıya kalmış; önemli şehirlerden Mersa Kebir 1505’te, Tenes 1507’de, Vehran 1509, Bicaye 1510, Trablus 1510, Cezayir ve Mustaganem 1511’de İspanya tarafından ele geçirilmişti.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Nisan (56. Sayı 2013) sayısından okuyabilirsiniz.

Mehmet Tütüncü

Recent Posts

Kars Müdafaası ve Kanada’ya İlham Veren Kahramanlık

Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…

3 hafta ago

Buzlar Altında 33 Yıl

Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…

3 hafta ago

Mavi Gözlü Aynu’z-Zerka

Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…

3 hafta ago

Aydın’da Bir Osmanlı Mirası Cihanoğlu Camii

Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…

3 hafta ago

Beşiktaş’ın Zirvesinde Bir Ziynet Beşiktaşlı Yahya Efendi

Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…

3 hafta ago

Osmanlı Avrupa’ya İlk Nasıl Ayak Bastı?

Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…

3 hafta ago