Osmanlı Tarihi

Cezayir’in Kuruluş Mektubu

“Kâfirler Endülüs’ü istilâ ettikten sonra Vehran Kalesi’ne geldiler. Diğer beldelere tecâvüz etmek için Becâye ile Trablus’u aldılar. Sonra da bizim diyarımız Cezayir kaldı. Daire ortasında kalan nokta gibi garip ve şaşkın kaldık. Her taraftan bizi sıkıştırdılar…”

Cezayir’in Osmanlı’ya bağlanması konusu hâlâ ikna edici olarak açıklanamamıştır. Bu konuda kaynak ve bilgi sınırlıdır. Bunlar arasında en önemlileri Barbaros Hayreddin Paşa’nın Seyyid Muradî’ye yazdırdığı Gazavatname’si ve bu makalenin konusu olan Cezayirlilerin Osmanlı sultanına yazdıkları mektuptur. Bu mektubun Osmanlı denizcilik tarihi bakımından önemi büyüktür.

Barbarosların Faaliyetleri

Akdeniz’de fetih ve korsanlık faaliyetlerinde bulunan Barbaros Kardeşler 1502 yılında Şehzade Korkut’un emrine girmişlerdir. Şehzade Korkut’un Oruç ve Hızır Reislere yardım ve teşvikleri meşhurdur. Fakat 1512’de Osmanlı tahtına Yavuz Sultan Selim geçip bilahare Şehzade Korkut mağlup olunca Oruç ve Hızır kardeşler, Osmanlı ile irtibatı keserek kendi başlarına Akdeniz’de fetihlere başladılar.

Kuzey Afrika’daki İspanyol İşgali

İspanya’da Endülüs’ün sona ermesiyle Kuzey Afrika ülkeleri, İspanya tehdidiyle karşı karşıya kalmış; önemli şehirlerden Mersa Kebir 1505’te, Tenes 1507’de, Vehran 1509, Bicaye 1510, Trablus 1510, Cezayir ve Mustaganem 1511’de İspanya tarafından ele geçirilmişti.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Nisan (56. Sayı 2013) sayısından okuyabilirsiniz.

Mehmet Tütüncü

Recent Posts

Karadeniz’in Çanakkalesi HARŞİT

Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…

3 hafta ago

İngiltere’den İstanbul Manzarası Mesut İnsanlar Panoraması

Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…

3 hafta ago

Gerze’nin Sevimli Misafiri Balina Aydın’ın İlginç Hikâyesi

Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…

3 hafta ago

Sarayda Kahve Nasıl İkram Edilirdi?

Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…

3 hafta ago

Büyük Selçuklu Sultanlarının Âlimlerle Münasebetleri

Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…

3 hafta ago

Liyakât ve Ehliyet Okulu Enderun İnfografiği

Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!

3 hafta ago