Çanakkale Deniz Savaşları’nda İngiliz Savaş Kruvazörleri “Agamemnon” ile “Vengeance”ı vuran ve Almanların Çanakkale Savaşları’nda ilk subay kaybını verdikleri Orhaniye Tabyası’nın inşa kitabesi çalınmıştır…
Çanakkale Savaşları sırasında kıyı bataryaları, Prusya Deniz Binbaşısı, Türk Topçu Albayı (daha sonra Tümgeneral) ve 8. Sahra Ağır Obüs Alayı Komutanı Heinrich Wehrle’nin komutası altındaydı.Wehrle’nin mevzilendiği Erenköy mevkiinde, Türk sahil bataryalarının ana rasad merkezi vardı. Boğaz’ın girişi ile iç kısımların tahkimatları arasında bulunan (Erenköy-Karanlık Limanı) tepelere, 8. Sahra Ağır Obüs Bataryası mevzilendirilmişti.18 Şubat 1915’te, Tümgeneral İsmail Enver Paşa ile Sahiller MüfettişiTürk Boğazları Müstahkem Mevkii Komutanı Prusya Koramirali (Türk Mareşali) Ernst Adolf Julius Guido von Usedom, “Protzer” vapuruyla, Tümgeneral Erich Paul Weber ise, “Yörük” vapuruyla Çanakkale’ye geldiler.
Müttefikler tarafından Boğaz’a ikinci taarruz tarihi, 19 Şubat 1915 olarak belirlenmişti. Bu saldırı öncesi düşman; Deniz Tümeni 10.000, Anzac Kolordusu 36.000 ve Fransız Tümeni de 18.000 olmak üzere, toplam 64.000 kişilik kuvvete ulaşmıştır.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi Ağustos (48. Sayı 2012) sayısından okuyabilirsiniz.
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…