Osmanlı Tarihi

CAMİDEN KİLİSEYE AHIRDAN MÜZEYE SİGETVAR KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN CAMİİ

Kanuni sultan Süleyman’ın son seferinde (1566) fethederek Osmanlı topraklarına kattığı Sigetvar Kalesi’nde sultanın hatırasına bir cami yaptırılmıştı. Zaman içinde konut, hastane, depo, kilise ve ahıra dönüştürülen cami binası günümüzde müze olarak kullanılıyor…

Sigetvar Kalesi, Kanûnî Sultan Süleyman’ın son seferinde 7 Eylül 1566’da fethedilerek Osmanlı topraklarına katılmıştı. Fetihten önce vefat ederek kalenin Osmanlı ordusu tarafından fethini göremeyen sultanın hâtırasına kale içinde bir cami yaptırılmıştı.

Evliya Çelebi, Macaristan seyahatinde Sigetvar’a da uğrayarak kaleyi ayrıntılı biçimde anlatmasına rağmen camiden “iç kalede Süleyman Han’ın küçük camii” olarak bahsetmekle yetinmiştir.

Mimari bakımından sade özellikler gösteren Kanûnî Sultan Süleyman Camii uzunlamasına dikdörtgen planlıdır. Bilinen selâtin camilerinin aksine kubbeli değil ahşap tavanlı mütevazı bir eserdir. Cami, dikdörtgen planlı harim, L biçimindeki (doğu ve kuzey yönden kuşatan) son cemaat yeri ile kuzeydoğu köşedeki tuğla minareden oluşmaktadır.

1570’te camide imam, hatip ve sermahfil olarak 17 akça yevmiye alan Ahmed Efendi, müezzin, devirhan ve muarrif olarak 8 akça yevmiye alan Mehmed Efendi, müezzin ve devirhan olarak 6 akça yevmiye alan Mehmed Efendi, kayyım, çıracı ve devirhan olarak 6 akça yevmiye ile İbrâhim Efendi görev yapıyorlardı.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Ocak (65. Sayı 2014) sayısından okuyabilirsiniz.

Mehmet Emin Yılmaz

Recent Posts

Kars Müdafaası ve Kanada’ya İlham Veren Kahramanlık

Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…

3 hafta ago

Buzlar Altında 33 Yıl

Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…

3 hafta ago

Mavi Gözlü Aynu’z-Zerka

Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…

3 hafta ago

Aydın’da Bir Osmanlı Mirası Cihanoğlu Camii

Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…

3 hafta ago

Beşiktaş’ın Zirvesinde Bir Ziynet Beşiktaşlı Yahya Efendi

Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…

3 hafta ago

Osmanlı Avrupa’ya İlk Nasıl Ayak Bastı?

Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…

3 hafta ago