Teknoloji Tarihi

Buharlı Silindir Yollarda

Osmanlı devri yol yapımında dikkatleri üzerine çeken en mühim araç silindirdir diyebiliriz. Kazma kürekle açılan yollara toprak, mıcır, taş ve diğer malzemeler mühendisler gözetiminde döşeniyordu. Yola döşenen malzemenin sıkıştırılması, bozulmasının önüne geçilmesi için de silindirler kullanılıyordu. Osmanlı’nın son devrinde mandaların çektiği silindirlerin devrini tamamlayarak yeni icat edilen buharlı silindirlerin kullanılması için Edirne’de birtakım teşebbüslerde bulunulmuştu…

Osmanlı Devleti, hâkim olduğu topraklar üzerinde kara ulaşımının rahat ve güvenli olması için birçok ana ve tali yollar inşa etmiştir. Payitaht merkezi İstanbul’dan başlayan ana yollar Anadolu ve Rumeli yönünde sağ, orta ve sol kol olmak üzere üçer kol halinde ilerlemekteydi. Bu yolların en mühim unsuru yapım ve tamir meselesiydi. Osmanlılar hususiyle şose yolların yapımında kaliteli taşları kullanmış, kalitesiz taşları ise dolgu malzemesi yapmıştır. Yine toprak yollar için en kullanışlı toprak temin edilerek mevcut yolun üzerine serilmiştir.

Osmanlı devri yol yapımında dikkatleri üzerine çeken en mühim araç ise silindirdir diyebiliriz. Kazma kürekle açılan yollara toprak, mıcır, taş ve diğer malzemeler mühendisler gözetiminde döşeniyordu. Yola döşenen malzemenin sıkıştırılması, bozulmasının önüne geçilmesi için de silindirler kullanılıyordu. Fakat hayvan gücü ile çekilen ibtidai silindirler fazla ağır olmadığından yollarda, istenilen seviyede sıkıştırma yapılamıyor ve yollar kısa sürede tekrar bozuluyordu.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Temmuz  (35. Sayı 2011) sayısından okuyabilirsiniz.

Ebul Faruk Önal

Recent Posts

Karadeniz’in Çanakkalesi HARŞİT

Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…

3 hafta ago

İngiltere’den İstanbul Manzarası Mesut İnsanlar Panoraması

Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…

3 hafta ago

Gerze’nin Sevimli Misafiri Balina Aydın’ın İlginç Hikâyesi

Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…

3 hafta ago

Sarayda Kahve Nasıl İkram Edilirdi?

Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…

3 hafta ago

Büyük Selçuklu Sultanlarının Âlimlerle Münasebetleri

Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…

3 hafta ago

Liyakât ve Ehliyet Okulu Enderun İnfografiği

Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!

3 hafta ago