Teknoloji Tarihi

Buharlı Silindir Yollarda

Osmanlı devri yol yapımında dikkatleri üzerine çeken en mühim araç silindirdir diyebiliriz. Kazma kürekle açılan yollara toprak, mıcır, taş ve diğer malzemeler mühendisler gözetiminde döşeniyordu. Yola döşenen malzemenin sıkıştırılması, bozulmasının önüne geçilmesi için de silindirler kullanılıyordu. Osmanlı’nın son devrinde mandaların çektiği silindirlerin devrini tamamlayarak yeni icat edilen buharlı silindirlerin kullanılması için Edirne’de birtakım teşebbüslerde bulunulmuştu…

Osmanlı Devleti, hâkim olduğu topraklar üzerinde kara ulaşımının rahat ve güvenli olması için birçok ana ve tali yollar inşa etmiştir. Payitaht merkezi İstanbul’dan başlayan ana yollar Anadolu ve Rumeli yönünde sağ, orta ve sol kol olmak üzere üçer kol halinde ilerlemekteydi. Bu yolların en mühim unsuru yapım ve tamir meselesiydi. Osmanlılar hususiyle şose yolların yapımında kaliteli taşları kullanmış, kalitesiz taşları ise dolgu malzemesi yapmıştır. Yine toprak yollar için en kullanışlı toprak temin edilerek mevcut yolun üzerine serilmiştir.

Osmanlı devri yol yapımında dikkatleri üzerine çeken en mühim araç ise silindirdir diyebiliriz. Kazma kürekle açılan yollara toprak, mıcır, taş ve diğer malzemeler mühendisler gözetiminde döşeniyordu. Yola döşenen malzemenin sıkıştırılması, bozulmasının önüne geçilmesi için de silindirler kullanılıyordu. Fakat hayvan gücü ile çekilen ibtidai silindirler fazla ağır olmadığından yollarda, istenilen seviyede sıkıştırma yapılamıyor ve yollar kısa sürede tekrar bozuluyordu.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Temmuz  (35. Sayı 2011) sayısından okuyabilirsiniz.

Ebul Faruk Önal

Recent Posts

Germiyanoğullarından Osmanlı’ya Hediye Şehir Kütahya

Kütahya, Osmanlı’nın ilim ve kültür hayatına da yön vermiştir. Bu topraklarda yetişen âlimler, Osmanlı sarayında…

5 gün ago

Osmanlı’da Mukaddes Beldelere İndirimli Tren Seyahati

Hicaz Demiryolu sadece hac ibadeti için kullanılmıyordu. Arşiv vesikalarından hareketle, Osmanlı’da Receb-i Şerif’i ve Miraç…

5 gün ago

İslâm’ın Azılı Düşmanının Oğlu Nasıl İslâm Kumandanı Oldu? İkrime Bin Ebû Cehil (r.a.)

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Yâ Rabbi!.. İkrime ne kadar bana düşmanlık etmiş ise, senin nurunu söndürmek…

5 gün ago

Tarihin Seyrini Değiştiren Komplo Lusitania Faciası

Titanic’i hepiniz duymuşsunuzdur. En bilinen deniz kazalarından biridir. Ancak Titanic’ten daha büyük ve daha hızlı…

5 gün ago

Porselen İstanbul

Şehrin güzelliğine doyamayanlar onu eşyaya taşımışlar. Kadim İstanbul, yalnızca taş binalarda değil, ince işçilikle bezeli…

5 gün ago

Anadolu’da Sakin Bir Taşra Nahiyesi Mihalıççık

Hayır eserleriyle dikkat çeken Mihalıççık’ta, altmıştan fazla cami ve mescid yapılmıştır. Bunların haricinde bölge genelinde…

5 gün ago