Sultan Üçüncü Ahmed, Anadolu’nun batı ucuna bir kale yapılmasını emreder. Yapılacak kaleye “Babakale” adı verilecektir. Peki, hem kıraç hem sapa hem de korsan barınağı olan bu yerde ikamet etmeyi isteyecek insanlar nereden bulunacaktı?
Türkiye’nin batı ucunda, Babakale’nin burcundayım. Aşağıya eğilsem limandaki balıkçı teknelerine değecek elim sanki… Karşıya uzatsam Midilli’deki Osmanlı mirasına uzanıvereceğim. Denizin mavisi yarışırken göğün mavisiyle birazdan akşam ezanı okunacak, ay doğacak, balıkçılara inat ve ağlar sabahı bekleyecek çaresiz. Babakale, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı küçük bir köy. Sadece Türkiye’nin değil, Asya kıtasının en batısında. Burası efsunlu sokakları, eski bıçakçı atölyeleri ve huzurlu taş kahvesiyle çocukluğumuzun tatlı anılarını yaşatan bir muhit. Köylünün geçimi denizden… Deyim yerindeyse balıkların harman olduğu bir denizin başı burası. Çocuk yaşta ağlar dolanıyor kaderine yöre insanının… Deniz de saklamıyor bereketini insanlardan. Özetle geçmişten bugüne ekmeğini balıktan sağlayan yerlerden biri olan Ege’nin kuzeyinde, Babakale’deyiz.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 107. sayısından (Temmuz 2017) okuyabilirsiniz.
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…