Kültür Tarihi

93 Harbi Yetimi Büyük Kalem Cenap Şahabettin

“…Sırtında Bonjur biçimi tirşe kumaştan ceketi, ayaklarında piyangolu rugan iskarpinleri ve başında kenarlarından kumral saçlarının perçemleri fışkıran hafifçe yana eğik koyu renk, yumuşak fesiyle iki dirhem bir çekirdek” bu adam bir edipten başkası değildi.

Bakışlarında erken yetim kalmanın bıraktığı bir mânâ-yı elemle daha cazip görünen bir çift göz, heyecanlarını yüksek, ince ve güzel olan her şeyden alan bir ruhun hassasiyetine tercümanlık eden ince dudaklar, zarif bir itina ile uzatılmış ve arkaya taranmış koyu, gür saçlar, etli ve canlı bir vücut ve nihayet kalemine bu derece hâkim olabileceğinden şüphe ettiren tombul ve ufacık eller…”

Bütün bu yazılanları ağır ağır okuyanların zihninde beliren bir suret, bir imaj mutlaka olmuştur; ama ismen değilse bile şeklen zihnimizde peyda olan resmin sahibi kim? Daha fazla meraklandırmayalım: Cenap Şahabeddin…

Evet, babası bir subay olan Cenap Şahabeddin’in portresi işte böyle zarif ve böyle inceydi. “Büyük hacimde eserler, bap bap romanlar, fasıl fasıl tiyatrolar yazmayan”; ama elde ettiği şöhreti makale, mektup ve küçük çapta eserlerine borçlu olan Cenap için vakti gelip de aralarından ayrıldığı ırkdaşları, “edebî nesrin son büyük üstadı” yakıştırmasını yapacaklardı. Şiirlerinden çok nesriyle hatırlanan ve âcizane kanaatimizce buna daha layık olan Cenap, 1871 yılının bir ilkbahar günü birkaç on yıl sonra kaybedeceğimiz Manastır’da doğmuştu. Asker olduğunu haber verdiğimiz babası Osman Şahabeddin Bey 1877-78 Rus Harbi ya da daha meşhur tabiriyle 93 Harbi’nde Ruslara karşı verilen mücadelede şehit düşmüştü. O yaşta yetim kalan Cenap ailesiyle İstanbul’a gitti. Bir süre Tophane’de Feyziye Mektebi’ne devam etti ve ardından Gülhane Askerî Rüştiyesi’nden 1880’de mezun oldu.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Temmuz (59. Sayı 2013) sayısından okuyabilirsiniz.

 

Harun Tuncer

Recent Posts

Karadeniz’in Çanakkalesi HARŞİT

Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…

3 hafta ago

İngiltere’den İstanbul Manzarası Mesut İnsanlar Panoraması

Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…

3 hafta ago

Gerze’nin Sevimli Misafiri Balina Aydın’ın İlginç Hikâyesi

Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…

3 hafta ago

Sarayda Kahve Nasıl İkram Edilirdi?

Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…

3 hafta ago

Büyük Selçuklu Sultanlarının Âlimlerle Münasebetleri

Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…

3 hafta ago

Liyakât ve Ehliyet Okulu Enderun İnfografiği

Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!

3 hafta ago