Tarsus’daki Makam Camii haziresindeki türbenin ona ait olup olmadığı, günümüze kadar sadece bir rivayetten ibaretti. Hatta, makam olduğu düşüncesiyle bulunduğu mahalleye Makam Mahallesi, camisine de Makam Camii denmişti. 3 yıldır devam eden kazı çalışmaları nihayet tamamlandı. Şu günlerde Makam Camii, yeniden düzenlenmiş ziyaret mahalleri ile ibadet ve ziyaret için hazırlanıyor.
Danyal Aleyhisselam, tarihte bereket peygamberi olarak bilinir. Bu sebeple, Danyal Aleyhisselam’a ait olarak bilinen birçok kabir vardır. Tarsus’daki Makam Camii haziresindeki türbenin de ona ait olup olmadığı, günümü ze kadar sadece bir rivayet ten ibaretti. Hatta, makam olduğu düşüncesiyle bulunduğu mahalleye Makam Mahallesi, camisine de Makam Camii denilmişti.
2006 Mart ayında caminin yanına bir şadırvan yapmak için çalışmalar başlatıldı ve temel için birkaç metre aşağı inildiğinde tarihî yapılarla karşılaşıldı. Durum ilgililerce incelenerek arkeolojik kazılar başlatıldı ve neticesinde Danyal Aleyhisselam’ın türbesi, lahdin bulunduğu hücre ve Berdan çayının geçtiği yerler gün yüzüne çıkarıldı.
3 yıldır devam eden kazı çalışmaları nihayet tamamlandı. Şu günlerde Makam Camii, yeniden düzenlenmiş ziyaret mahalleri ile ibadet ve ziyaret için hazırlanıyor.
Peki, Danyal Aleyhisselam kimdir ve Tarsus’a nasıl gelmiştir?
İsrailoğullarının peygamberlerinden Musa Aleyhisselam’ın dinini tebliğ için gönderilen Nebî Danyal (a.s.), Kudüs’te doğmuştur. Babası Hezkil (a.s.), aynı zamanda Hazreti Yakub’un teyzesinin oğludur.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi Mart (19. Sayı 2010) sayısından okuyabilirsiniz.
Büreyde bin Husayb el-Eslemî (r.a.) Hazretleri, Horasan bölgesinde en son vefat eden sahabî olup, İslâm…
Osmanlı medeniyeti, gücünü; ölçüden, edep ve zarafetten aldı. Şehrin imarından hane kapısına kadar uzanan bu…
Siperler topraktı, gökyüzü ateşle doluydu. Ramazan-ı Şerif’in manevî serinliği, Çanakkale siperlerinin her yanında hissediliyordu.
Yaşlı ve hasta olmasına rağmen Zigetvar Kuşatması’na bizzat katılan Sultan Süleyman, sefer sırasında irtihal etti.…
Dünyanın en çok ziyaret edilen şehirlerinden Barselona, bir zamanlar “Berşelûne” adıyla Endülüs’ün kuzeyindeki önemli İslâm…
Anadolu coğrafyası, hâlâ ecdadın binlerce eseriyle süslü. Bu medeniyet unsurları maalesef, güya yine “medeniyet” adına…