Kültür Tarihi

Yusuf Paşa’ya İngiliz Kralından Mektup Var…

Birleşik Büyük Britanya ve İrlanda Kralı Üçüncü George’tan Mümtaz ve Muhteşem Yusuf Paşa’ya…

Başbakanlık Arşivi’nde, Osmanlı Devleti ve İngiltere arasındaki münasebetlere ışık tutan hayli vesika ve mektup var. Vesikalar, devletlerarası ilişkileri gösterirken mektuplarda, şahıslar tarafından yazıldığı için daha enteresan malumatlar bulunabilir. Mektuplar zaman olarak daha çok 18. asrın sonuyla 19.asrın başı ve ortalarına tarihleniyor. Bazen kral yahut kraliçe tarafından, bazen de prens ve ya prensesler tarafından önemli ya da önemsiz bir çok vesileyle yazılan mektuplar, münasebetlerin seyri hakkında ayrıntılı bilgiler vermese de ilişkinin devam ediyor olduğunun açık göstergeleridir. Mektuplarda dikkati çeken, elbette muhtevanın yanında, başta ve sondaki hürmet ve tazim ifade eden süslü cümleler!

“Birleşik Büyük Britanya ve İrlanda Kralı Üçüncü George’tan Mümtaz ve Muhteşem Yusuf Paşa’ya” unvan ve hitabıyla başlayan mektup, İngiliz Kralı Üçüncü George’dan Sultan Üçüncü Selim’in veziriazamı Yusuf Paşa’ya 1803’te gönderilmiş. Mektupta İngiliz William Drummond’un (1803-1804) Osmanlı Devleti’ne, fevkalade yetkilerle donatılmış sefir (büyükelçi) olarak atandığı, iki devlet arasında cereyan eden münasebetlerin bu vakte dek olduğu gibi bundan sonra da atanan yeni sefir aracılığıyla devam etmesinin umulduğu bildiriliyor. Bu vesileyle padişahtan Osmanlı Devleti’nin gölgesinde yaşayan yahut İngiliz tebaası olduğu halde Osmanlılarla ticaret yapan İngilizler için tanınan imtiyazların devamı rica ediliyor.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi Mayıs  (21. Sayı 2010) sayısından okuyabilirsiniz.

Harun Tuncer

Recent Posts

Kars Müdafaası ve Kanada’ya İlham Veren Kahramanlık

Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…

3 hafta ago

Buzlar Altında 33 Yıl

Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…

3 hafta ago

Mavi Gözlü Aynu’z-Zerka

Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…

3 hafta ago

Aydın’da Bir Osmanlı Mirası Cihanoğlu Camii

Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…

3 hafta ago

Beşiktaş’ın Zirvesinde Bir Ziynet Beşiktaşlı Yahya Efendi

Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…

3 hafta ago

Osmanlı Avrupa’ya İlk Nasıl Ayak Bastı?

Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…

3 hafta ago