Sultan İkinci Abdülhamid devri, Osmanlı’nın son lahzasında yürütülen ulaşım faaliyetlerinin en yoğun olduğu bir zamandır. Sultanın demiryoluna olan alakasını bilen Paris elçisi Salih Münir Paşa, Avrupa’da gördüğü bir projeyi Yıldız Sarayı’nda tatbik edilebilir düşüncesiyle rapor haline getirmiş ve sultana arz etmişti…
Sanayi İnkılabı’nın imkânları ile hızla gelişen ulaşım sektörü, hem kitlelerin zarurî ihtiyacı olan ulaşım hem de bir konfor vasıtası olarak artık gündelik hayatta çok daha fazla görünür olmuştu. Osmanlı İstanbul’u modern ulaşım vasıtalarını on dokuzuncu asrın ikinci yarısından itibaren kullanmaya başlayan başkentlerden biri idi.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 95. sayısından (Temmuz 2016) okuyabilirsiniz.
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…