Yedikıtadan – Giriş

Cihanda her şey zıddıyla kaim, zıddıyla daha iyi anlaşılır. Siyahın beyazı, ahiretin dünyayı, gündüzün geceyi daha iyi idrak edilebilir kıldığı gibi hastalık da sıhhatin kıymetini şu günlerde bizlere çok güzel öğretti, öğretmeye devam ediyor. Sıhhat aynı zamanda, değeri kaybedilince anlaşılan şeylerin de başında geliyor.

Şam’da doğup Göynük’te vefat etmiş olan, Fatih Sultan Mehmed’in “Benim zamanımda olduğuna sevinirim.” dediği, İstanbul’un manevî fatihi Şeyh Akşemseddin, aynı zamanda bir “tabîb-i hâzık”tı, yani mütehassıs hekim. İstanbul fatihinin maneviyatını yükselttiği gibi, hangi nebatın ne şekilde hazırlanırsa hangi hastalığa iyi geleceğini mükemmelen bilirdi. Üstelik sârî/bulaşıcı hastalıklar üzerinde ihtisas sahibiydi. Maddetü’l-Hayât isimli eserinde şunları yazar: “Hastalıkların çoğu insandan insana bulaşmak suretiyle zuhur eder. Bu ise gözle görülemeyecek kadar küçük, lakin canlı tohumlar vasıtasıyla olur.” Mikrobun bilimsel (!) olarak keşfinden asırlar önce, birbiriyle kaim iki zıddı; maddî ve manevî hastalıkları tedavi eden Akşeyh’e ait bu tespit, dikkate şayandır.

Koronavirüs sebebiyle herkesin elini eteğini dünyadan çektiği bu günlerde, sağlık ve salgına dair özel bir sayı hazırladık sizler için. Ve en önemlisi, yine bu karantina/muhafaza günlerinde dergimize daha sıhhî, daha hızlı ve daha rahat erişebilmeniz için Mayıs ve Haziran sayılarımızı internet üzerinden sizlere ulaştırmaya karar verdik.

Ecdadın, farklı bakış açısı sunan bir beytiyle bitirelim:

Mîde tehî ten dürüst / Kîse tehî dîn dürüst*

İstifadeli kıraatlarla/okumalarla geçireceğiniz, sıhhat ve afiyet dolu günler diler, bu vesileyle Kadir Gecenizi ve Ramazan-ı Şerif Bayramınızı şimdiden tebrik ederiz.

* (Mide boşsa ten/beden rahat olur, kese boşsa nefis azgınlık yapamaz, din rahat olur)

Önemli Not: Mevcut abonelerimizin abonelikleri 2 ay uzatılacaktır.

MAYIS SAYIMIZIN TAMAMINI BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ

Yedikıta Dergisi

Recent Posts

Kars Müdafaası ve Kanada’ya İlham Veren Kahramanlık

Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı Kars, Kırım Harbi’nde destansı bir mücadeleye sahne olmuştu. Rus ordusunun bütün…

3 hafta ago

Buzlar Altında 33 Yıl

Andree ve iki yol arkadaşı, 1897 yılında hidrojenle dolu balonlarıyla Kuzey Kutbu’nu aşmayı hayal ederek…

3 hafta ago

Mavi Gözlü Aynu’z-Zerka

Medine-i Münevvere’nin su ihtiyacının temin edilmesi için, Emevîler devrinde, birtakım çalışmalar yapıldı. Şehrin yakınlarında bulunan…

3 hafta ago

Aydın’da Bir Osmanlı Mirası Cihanoğlu Camii

Bu defa yönümüzü, Aydın’ın kalbinde yer alan asırlık bir yapıya çeviriyoruz: Cihanoğlu Camii…

3 hafta ago

Beşiktaş’ın Zirvesinde Bir Ziynet Beşiktaşlı Yahya Efendi

Buyurunuz, Yahya Efendi’nin sadece Beşiktaş sırtlarını değil, gönülleri de yeşerten menkıbesini satırlarda arayalım…

3 hafta ago

Osmanlı Avrupa’ya İlk Nasıl Ayak Bastı?

Rumeli’ye geçişin kahramanlarından Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı tarihine “Rumeli Fatihi” olarak adını yazdırırken; Osmanlı neferlerinden…

3 hafta ago