Bazı anlar vardır, yola çıkarken, seyahat ederken “Acaba geride bir şey unuttum mu?” diye şüpheye düştüğümüz. Sonra aksilik bu ya, gerçekten de unutuvermişizdir bir şeyler. Birazdan okuyacaklarınız, böyle bir unutulmuşluk hikâyesi. Ama unutulan şey, bir eşya değil, kanlı canlı bir insan. Hem de uzayda!..
Kozmonot Sergei Krikalev, 358 kilometre yukarıdan Dünya’yı seyrediyor ve eve geri dönüp dönemeyeceğini, dönerse onu nelerin beklediğini düşünüyordu. Bu belirsizliğe sebep olan şey neydi?
Takvimler, 1991’i gösterdiğinde, uzay yarışını Amerika’nın kazandığı kesinleşmişti. Sovyetler, girmiş olduğu dar boğaza rağmen, uzay programlarına devam ediyordu. Malum, uzaya çıkmak herkesin yapabildiği bir şey değil. Bunun için yıllar süren bir eğitimden geçmeniz gerekir. Eğitimi alan herkes de uzaya çıkma şansını elde edemez. Rus kozmonot Sergei Krikalev, rutin bir görev için uzay istasyonunda yaşama şansını elde etmişti. Makine mühendisliği ve pilotluk eğitimi almıştı. Bu becerileri onu kozmonotluk için ideal biri yapıyordu. Sergei, ilk uçuşunu Mir Uzay İstasyonu’na yaptı. Bu görevi başarıyla sonuçlanınca, istasyona bir yolculuk daha yapması istendi. İkinci görevine gitmeden önce bir yıl eğitim aldı. Bu eğitim, uzaydaki 5 aylık görev içindi. Ancak görevin 5 aydan uzun sürmesi hâlinde karşılaşabileceği problemler ile başa çıkabilecek kadar eğitim almamıştı.
Yazının tamamını Yedikıta Dergisi 167. sayısından (Temmuz 2022) okuyabilirsiniz.
Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…
Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…
Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…
Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…
Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…
Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…