Öğrendiği yabancı dilleri tarihçiliğinin hizmetine veren ve Osmanlı’nın ilk daimî elçiliği açtığı İngiltere’deki elçisi Yusuf Agâh Efendi’yi ve eserlerini araştıran bir hoca, Prof. Dr. Mehmet Alaaddin Yalçınkaya. Kendisiyle Trabzon’da, Karadeniz Teknik Üniversitesi’ndeki odasında görüştük; öğrenciliğini, çalışmalarını, ilim ve kültür dünyamıza dair fikirlerini dinledik…
Hocam, merak ettiğimiz hususların başında hayat hikâyeniz var. Sizin ağzınızdan dinleyelim…
Ben 10 Eylül 1964’te Çankırı’nın Orta ilçesinde doğdum. Dedem polis olduğu için -bizim Orta ilçesi de Ankara’ya 100 km uzaklıkta- sürekli Ankara’ya gidip geldik. Zaten ev de Ankara’daydı. Yazları memlekete giderdik, ilkokul-ortaokulda. İki aylığına… Onun haricinde hep Ankara’da büyüdük. Annem ilkokul okumamış. Zaten köyde de ilkokul yokmuş, ben doğduğum sene falan yapılmış. Babam şehirde olduğu için ilkokulu bitirmiş. Biz 4 kardeşiz, 2 kız 2 erkek. Ankara’da Mithatpaşa İlkokulu’nu bitirdim, Madenoğlu’nda. Daha sonra Sincan’a taşındık. Ortaokul ve liseyi orda bitirdim. Sonra 1981 yılında liseden mezun olunca Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih bölümüne girdim.
Yazının devamını Yedikıta Dergisi 86. sayısından (Ekim 2015) okuyabilirsiniz.
Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı savaşlardan birisiydi. Osmanlı Devleti’ni parçalama savaşı da…
Panoramik gösterimin mucidi ve patent sahibi Robert Barker ile küçüklüğünden beri panorama resimleri yapan oğlu…
Bundan 32 yıl önce, Sinop’un balıkçı kasabası Gerze’yi, sevimli bir misafir ziyaret etmişti. Kendini çok…
Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, 500 yıl aşkın bir geçmişe sahip, köklü…
Salih kimselerin sohbetinde bulunmanın ve onlarla hemhâl olmanın, gönüllere ferahlık ve huzur verdiği, defaatle söylenmiştir.…
Osmanlı Devleti'nin bu kıymetli okulu Enderun'u infografik formatında sizlerle!