Röportajlar

“Türkiye’de Hayatî Meselelere Dahi İdeolojik Bakılıyor”

Öğrendiği yabancı dilleri tarihçiliğinin hizmetine veren ve Osmanlı’nın ilk daimî elçiliği açtığı İngiltere’deki elçisi Yusuf Agâh Efendi’yi ve eserlerini araştıran bir hoca, Prof. Dr. Mehmet Alaaddin Yalçınkaya. Kendisiyle Trabzon’da, Karadeniz Teknik Üniversitesi’ndeki odasında görüştük; öğrenciliğini, çalışmalarını, ilim ve kültür dünyamıza dair fikirlerini dinledik…

Hocam, merak ettiğimiz hususların başında hayat hikâyeniz var. Sizin ağzınızdan dinleyelim…

Ben 10 Eylül 1964’te Çankırı’nın Orta ilçesinde doğdum. Dedem polis olduğu için -bizim Orta ilçesi de Ankara’ya 100 km uzaklıkta- sürekli Ankara’ya gidip geldik. Zaten ev de Ankara’daydı. Yazları memlekete giderdik, ilkokul-ortaokulda. İki aylığına… Onun haricinde hep Ankara’da büyüdük. Annem ilkokul okumamış. Zaten köyde de ilkokul yokmuş, ben doğduğum sene falan yapılmış. Babam şehirde olduğu için ilkokulu bitirmiş. Biz 4 kardeşiz, 2 kız 2 erkek. Ankara’da Mithatpaşa İlkokulu’nu bitirdim, Madenoğlu’nda. Daha sonra Sincan’a taşındık. Ortaokul ve liseyi orda bitirdim. Sonra 1981 yılında liseden mezun olunca Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih bölümüne girdim.

Yazının devamını Yedikıta Dergisi 86. sayısından (Ekim 2015) okuyabilirsiniz.

Prof . Dr. Mehmet Alaaddin Yalçınkaya

Recent Posts

Dijital Arşiv Çağı

Bir tarafta tarihin tozlu sayfalarına karışan, yıkılan, yakılan ve raflarında insanlığın hafızasını saklayan eski zaman…

2 gün ago

Dünyanın Arşivi Burada!

Ücretsiz olarak erişim sağlayabileceğiniz en meşhur dijital arşiv ve kütüphaneleri sizler için derledik…

2 gün ago

Orta Çağ’da Efsaneler, Korkular ve Gerçekler

Orta Çağ’ın karanlık ve bilinmezliklerle dolu dünyasında, tüccarlar ve seyyahlar, yalnızca zorlu yolculuklarla değil, aynı…

2 gün ago

Avrupa’yı Titreten Timurlu Kasırgası

Timur ordusu, savaş meydanlarında geçen otuz yıl boyunca hiç yenilgi yüzü görmemiş, âdeta durdurulamaz bir…

2 gün ago

Bilgi Dijitalleşiyor, Kütüphaneler Dönüşüyor!

Kütüphaneler artık raflarla sınırlı değil. Elektronik kaynaklardan yapay zekâ destekli arşivlemeye, kütüphaneciliğin sınırları yeniden çiziliyor.…

2 gün ago

Avrupa’nın Kalbinde Dijital Kütüphanecilik Avusturya Ulusal Kütüphanesi

Kütüphanelerdeki dijital dönüşüm ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da devam ediyor. Bilginin dijital ortama aktarılma…

2 gün ago